Minden, amit a stroke-ról tudni kell

facebook megosztás

Egy sokakat érintő betegségről, a stroke-ról szólt a Király Női Klub tegnapi programja. A szélütésként is emlegetett betegségről, a felismeréséről és a tennivalókról hallhattak az érdeklődők a Halis István Városi Könyvtárban.

Az agyi érkatasztrófa, vagyis a stroke bárkit érinthet, Magyarországon évente 40 ezer új beteget kezelnek. A betegek harmada meghal, a legtöbb esetben pedig valamilyen maradandó egészségkárosodással kell tovább élniük azoknak, akik stroke-ot kaptak. – A nagykanizsai megyei jogú kórház stroke központ, tehát itt minden lehetőség adott minden olyan esetre, amely akut ellátást igényel. Erre szeretnénk még inkább felhívni a figyelmet, illetve az ott dolgozók munkájáról szeretnénk egy kis tájékoztatást adni – mondta Némethné dr. Ignácz Andrea, a Király Női Klub vezetője.

Az érdeklődőknek Dr. Kovács Henrietta, a Kanizsai Dorottya Kórház neurológusa beszélt a betegségről, kiemelve az időfaktort, hiszen a beteg körül lévő emberek sokat tudnak tenni a gyógyulás elősegítésében. – Sajnos nagyon sok beteg még mindig későn kerül ellátásra, pedig a felépülés esélye nagyban múlik azon, hogy a tünetek kezdetétől mennyi idő alatt kerül a beteg az ellátó kórházba. Ezért szeretnénk a lakosság figyelmét felhívni arra, hogy minél hamarabb, a tünetek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni és a beteget a kórházba szállíttatni – hangsúlyozta dr. Kovács Henrietta neurológus.

A legfontosabb tünetek, amelyekre figyelni kell, a hirtelen kialakuló végtaggyengeség, az arc elferdülése, a beszéd nehezítettsége, a látászavar, és a szédülés.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.