Mindenki átment a vizsgán

Levizsgáztak a kistelepülési könyvtárosok. Az alapfokú tanfolyam résztvevői az elmúlt napokban a Halis István Városi Könyvtárban bővítették és frissítették fel szakmájukkal kapcsolatos ismereteiket.

A vizsgakérdésekre adott válaszokat is átbeszélték azok a könyvtárosok, akik az elmúlt napokban egy alapfokú tanfolyamon vettek részt a nagykanizsai bibliotékában. A szakemberek mindegyike kistelepülésen könyvtáros.

A hat résztvevő közt volt pályakezdő, és olyan is, aki évtizedek óta a szakmában dolgozik. Mint például Hári Gábor, aki 1990 óta könyvtáros Miháldon. Társaihoz hasonlóan azért jelentkezett a képzésre, hogy az olvasók minden kérdésére választ tudjon adni.

– Nem lehet lemaradni, haladni kell a korral. Engem elsősorban a technikai jellegű dolgok érdekeltek, mivel a mi könyvtárunkban is vannak számítógépek, és biztosított az internetkapcsolat. Ezekkel már sokkal könnyebb a keresés – árulta el.


A tanfolyam résztvevői és a Halis-könyvtár munkatársai

A múlt héten indult, ötalkalmas tanfolyamot vizsga zárta, amelyen mindenki átment. Az új ismeretek megszerzése és a régiek felfrissítése a könyvtári szolgáltató rendszeren belüli hatékonyabb együttműködést is szolgálja.

– Most már majdnem minden településen feldolgoztuk a könyvtári állományt. Ez azt jelenti, hogy a könyvekre egy online katalógusban rá lehet keresni. Ha kérünk majd tőlük egy könyvet, vagy egy olvasó keres valamit, akkor meg tudják mondani, hogy megvan-e nekik, kikölcsönözték, esetleg egy másik településen van – mutatott rá Bognár Csilla csoportvezető, a Halis István Városi Könyvtár munkatársa.

A szakmai ismeretek mellett szó volt arról is, hogyan kell a beiratkozási naplót és más statisztikákat vezetni.

A vizsgát követően a tanfolyam résztvevőinek oklevelet adtak át. A 2014 óta meghirdetett képzést igény szerint jövőre is megszervezik.