Nagy Gáspárra emlékeztek tegnap, a magyar költészet napján

facebook megosztás

A Kossuth- és József Attila-díjas költőre, Nagy Gáspárra emlékeztek tegnap, a magyar költészet napján a Kanizsai Kulturális Központ munkatársai, valamint a Nagy Gáspár Alapítvány tagjai. A tizenkét éve elhunyt költő tiszteletére minden évben koszorút helyeznek el a gyerekkori nyarainak otthonául szolgáló Deák téri háznál, majd a megemlékezés hagyományosan versmondó versennyel folytatódott a HSMK-ban. A megmérettetésre huszan jelentkeztek, a zsűri elnöke pedig ezúttal Sütő András színész volt.

– Azok a gyerekek, akik elvállalják ezt a szerepkört vagy ezt a feladatot, szerintem egyrészt nagyon bátrak, másrészt pedig nagyon intelligensek, hogy ha találnak olyan verseket, olyan szerzőktől, akikkel valamilyen kapcsolatot ki tudnak alakítani – a saját lelkükkel, vagy a saját érdeklődésikörükkel vagy csak éppen abban az állapotban, amiben aktuálisan vannak – teszem azt szerelmesek és találkoznak egy szerelmes verssel és a sorok között ráismernek arra, hogy jéé, most pontosan ebben vagyok – mondta el Sütő András.


A Kossuth- és József Attila-díjas költő előtt tisztelegve koszorút helyeztek el annál a Deák téri háznál, ahol a vakációit töltötte

A versenyzőknek két verset kellett elszavalni – egyet Nagy Gáspártól, egyet pedig egy szabadon választott költőtől. Az esemény célja nemcsak az emlékezés, hanem az emlékeztetés is Nagy Gáspárra, a költő nemzetért tett bátor kiállására, valamint a magyar kultúra és erkölcs igazi értékeinek képviseletére. – Mint Vasváron élő embernek ez rendkívül fontos, hisz Vasváron olyan intézményben dolgozom – a Nagy Gáspár Kulturális Központban –, amely a költő nevét viseli, immár tíz éve lesz május 9-én. A környéken, Bélbaltaváron nevelkedett, született a költő, tehát innentől kezdve teljesen természetes, hogy fontos nekünk minden olyan dolog, ami Nagy Gáspárral kapcsolatban történhet – fogalmazott Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója.

A költő május 4-én ünnepelte volna hetvenedik születésnapját, ezért ebből az alkalomból 2019-et Nagy Gáspár-emlékévvé nyilvánították, melynek kapcsán több programot is szerveznek. A versmondó verseny győztesei pedig részt vehetnek a költő tiszteletére szervezett kétnapos emlékülésen, melyet Vasváron rendeznek majd.   

Díjazottak:

Általános iskola felső tagozatosainak korcsoportja:

I. helyezett: Gável Zsóka (Honvéd Kaszinó Városi Színpad)

II. helyezett: Balogh Kristóf (Honvéd Kaszinó Városi Színpad)

III. helyezett: Kovács Nina (Honvéd Kaszinó Városi Színpad)

Különdíj: Gyenese Szulamit (Honvéd Kaszinó Városi Színpad)

Középiskolások korcsoportja:

I. helyezett: Kanizsai Szilárd Erik (Batthyány Lajos Gimnázium)

II. helyezett: Mudry András (Honvéd Kaszinó Városi Színpad)

III. helyezett: Tombor Zita Rebeka (Honvéd Kaszinó Városi Színpad)

Különdíj: Deme Viktória (Honvéd Kaszinó Városi Színpad)

Felnőtt kategóriában különdíjat kapott: Kánya Antalné, Terike

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.