Szakmai nap óvodapedagógusoknak

facebook megosztás

A szabad játék és az óvodai nevelés tervezéséről tartottak tegnap szakmai konferenciát. A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán neves előadók osztották meg tapasztalataikat és véleményüket óvodapedagógusokkal.

A Nagykanizsa Központi Óvoda szervezésében tartott bázisintézményi programra nemcsak kanizsai, hanem többek között kőszegi, zalakomári és zalakarosi óvodapedagógusok is érkeztek. Az óvodai munkában történő tudásmegosztásról és szemléletformálásról szóló konferencia első részében a gyermeki lélek és a játék összefüggéséről, a szabad játék újrapozícionálásáról hallhattak a résztvevők. – A játékban rengeteg lehetőség van, a gyermekek itt tudnak leginkább kiteljesedni. Az a fajta belülről jövő késztetés, amely a szabad játékban megjelenik, nagyon fontos információforrás az óvodapedagógusoknak ahhoz, hogy aztán a gyermekek egyéni fejlesztését meg tudják valósítani – fogalmazott dr. Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsa Központi Óvoda vezetője.

Az első hét-nyolc évben fel kell építeni a gyermeknek saját magát. Kisgyermekkorban még nem érti a világot, többségében nem fogja fel a körülötte lévő dolgokat, de lesznek emlékei, amelyeket újrajátszva értelmezi a világot. Ez a szabad játék, amelynek rendkívül nagy szerepe van az ember fejlődésében. – Ez nem egy letudandó feladat, egy pipa, hogy megvolt, hanem egy lelki szükséglet, vagyis a lelkemben lévő nem gondolatokat, hanem érzéseket fejezem ki cselekvésekben. Ha ennek kialakul a mechanizmusa, az akkor elvezet egészen odáig, hogy felnőtt korban nem kell eljátszanom, mert meglesz a nyelv hozzá – mondta dr. Pálfi Sándor, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar dékánhelyettese.

A résztvevők az óvodai nevelés tervezéséről is hallhattak a konferencián, melyet a kanizsai ovisok kedvenc játékait bemutató rajzkiállítás is színesített.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.