Szélmalomharc

facebook megosztás

A résztvevők azt mondják, ugyan szélmalomharcot vívnak az illegális hulladékok kirakóival, a harcot mégsem adják fel. A szemétgyűjtési akciónak több tíz éves hagyománya van az Erdőgazdálkodási Dolgozók Vadásztársaságánál. A reggeli gyülekezőt követően elindultak a csapatok az ismert illegális lerakóhelyszínekre. Az akciónak a társaság elnöke szerint szemléletformáló, közösségépítő ereje is van. - Ha most itt szétnézünk, hogy kik jelennek meg itt a mai napon, nem csak a vadásztársaság tagjait látjuk, hanem hozzátartozókat, és ami a legfontosabb, gyerekeket is. Azok a gyerekek, azok a fiatalok, akik részt vesznek egy-egy ilyen akcióban, ők biztos, hogy már tudatosan ellenállnak ennek a dolognak, nem fognak szemetelni, nem fogják kihordani a szemetet a környezetbe, és talán társaikat is figyelmeztetik erre. Elmesélik, mit csináltak a hétvégén, esetleg egy jó közösségi programmal összekötve. Azt gondolom ez egy picit talán példa értékű - mondta el Góber Zoltán az EDVT elnöke.

Pillanatok alatt megtelt az autó platója az illegális szeméttel

Sillinger András és Bukovics András édesapja és nagyapja is vadász. Elkötelezett természetvédőként gyakran figyelmeztetik a szemetelőket. - Van egy pár barátom, aki ugyanezt látja, de van, aki például nem. Tehát nem mindenki. Megy az erdőbe, és eldobja a szemetet. Akkor szólok neki, vegye fel. Felveszi, és ott egy kuka, dobja ki – fogalmazott Bukovics András.

A Bajcsa és a kiskanizsai határ között fekvő egyik helyszínen 10 perc alatt megtelt egy kisteherautó platója az illegális hulladékkal. Ritka a tettenérés, de azért arra is akad példa. - Odamegyek, tyúkól ajtó, mosógép, régi lábasokat hozott ki, és meglepődött, amikor odamentem, és felírtam a rendszámát. Meglepődött, de mondtam neki, vegye tudomásul, hogy fel fogom jelenteni, ha most itt ezt nem szedi össze. Bajcsai ember volt, tudtam, ki volt. Az volt az érdekes, hogy a házak elé már ki volt rakva a lomtalanításra szánt szemét, és ő lomtalanítás előtt egy nappal képes lett volna kihozni az erdőbe – mondta el Meleg László az EDVT tagja. Az EDVT tagjai – hasonlóan a többi vadásztársasághoz - nem adják fel a harcot. Azt mondják, a jövőben is küzdenek majd azért, hogy a természet hulladékmentes legyen.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.