Szerdán áll először bíróság elé a kanizsai Zs. Zs., aki pofonok „segítségével” akarta visszaszerezni a pénzét

facebook megosztás

A 48 éves, nagykanizsai önbíráskodón kívül egy költségvetési csaló galeri is a bíróság elé áll holnap: V. Z. J. és társai 153 millióval rövidítették meg a Magyar Államot.

153 millióval csapták be a Magyar Államot – szerdán ismét a vádlottak meghallgatásával folytatódik a tárgyalás

Holnap szakértő meghallgatásával folytatódik egy különösen nagy értékre elkövetett, költségvetési csalással vádolt társaság elszámoltatása a Zalaegerszegi Törvényszéken. Az ügyészek szerint V. Z. J. és társai nem kevesebb, mint 153 millió forint ÁFA-t igényeltek vissza jogosulatlanul.

Ismét a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa elé idézték holnapra V. Z. J. elsőrendű vádlottat és társait, akik a vád szerint 152 millió 950 ezer 486 Forinttal rövidítették meg a Magyar Állam költségvetését.

Az ügyészség álláspontja szerint, V. Z. J. elsőrendű terhelt, és az ügyben II. rendű vádlottként szereplő társa egy hústermékekkel kereskedő Kft. tagjai voltak.  A cég V. Z. J. ügyvezetése alatt állt 2009 és 2011 között, a vádlott döntött az általános cégügyekben, míg II. rendű társa a pénzügyek és a kereskedelem területéért felelt. A 2010. esztendőtől kezdve a cég a kedvezőbb beszerzés miatt külföldi partnereket keresett. A külföldi cégeknek a feladata volt, hogy a magyar illetőségű szállítóknál, mint vevők jelentkezzenek, majd a szállítókat megtévesztve az Európai Közösségen belüli export tevékenységet színleljenek, amely alapján a szállítók érvényesítették ÁFA visszaigénylési jogukat. A színlelt ügylettel szerzett áruval a valóságban nem a külföldi cég, hanem a vádlottak által vezetett Kft. rendelkezett. A Kft. ily módon nettó értékben szerzett árut, s belföldi partnerei számára immár ÁFA felszámolásával adta tovább. Az ügyleteket a büntetőügy III. és IV. rendű vádlottjai – egy külföldi székhelyű cég ügyvezetői – aktív közreműködésükkel, tevőlegesen is segítették.

A büntetőügy szálainak kibogozása holnap szakértő meghallgatásával folytatódik, a galerit különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolják.

Pofonok „segítségével” igyekezett visszaszerezni a pénzét Zs. Zs. – szerdán már a bíróság előtt kell számot adjon a 48 éves, kanizsai férfi

Pofonok „segítségével” igyekezett visszaszerezni pénzét az adósától egy szintén eladósodott, 48 éves kanizsai férfi. A módszer nagyon nem volt megfelelő, ugyanis pénz helyett vádiratot kapott kézhez nemrégiben Zs. Zs. az önbíráskodás kísérletéért, holnap pedig már a Nagykanizsai Járásbíróság előtt magyarázhatja majd a bizonyítványát. Zs. Zs. sorsáról dr. Török Judit büntetőbíró dönt majd.

A 48 éves, nagykanizsai férfi a 2017. évtől kezdődően több részletben, összesen 63.000 Ft kölcsönt adott férfi ismerősének, a későbbi sértettnek. A felek megállapodása szerint a sértettnek a kölcsönt minden héten, pénteken kellett törlesztenie, olyan összegben, amely ekkor e célból a rendelkezésére áll: tehát a törlesztés összegét a terhelt előre nem kötötte ki. A sértett a megállapodásuknak megfelelően a kölcsön törlesztését megkezdte, a lehetőségeihez mérten 2018. július 26. napjáig 16.000 Ft-ot visszafizetett a terheltnek. Az újabb törlesztés 2018. július 27. napján vált volna esedékessé, a sértett azonban ekkor fizetni nem tudott.

Ilyen előzményeket követően a sértet 2018. július 28-án, 21.00 óra körüli időben ismerősének nagykanizsai, szentgyörgyvári-hegyi pincéjének udvarán tartózkodott, ahol vendéglátójával beszélgettek illetve borozgattak. Eközben a szomszédos hegyi ingatlanra szintén látogatóba érkezett Zs. Zs. is, amely telek egyébként a sógorának a tulajdonában áll. Ottléte során a vádlott észlelte, hogy a sértett a szomszédban tartózkodik. A terhelt, akinek ekkor saját magának is több, nagy összegű tartozása állt fenn különböző pénzintézetek felé, a sértett látványától illetve a sértetti törlesztés elmaradásától indulatossá vált.

Majd, miközben hangosan azt kiabálta, hogy „Hol van a pénzem?”, a nyitva hagyott kerítésajtón keresztül átment a szomszédba, ahol ekkor a sértettet egy széken ülve találta. A sértett a terheltet látva megriadt, majd rögtön közölte vele, hogy a tartozását csak 2018. július 31-én tudja megadni, ugyanis akkor kap fizetést a főnökétől. Zs. Zs. emiatt még jobban haragra gerjedt, majd azért, hogy a sértettet a pénze visszaadására kényszerítse, őt olyan erővel ütötte pofon, amely miatt a megtámadott férfi a székkel együtt hanyatt esett. A vádlott ezt követően – miközben mindvégig a pénzét követelte vissza – felsegítette ugyan a sértettet, de csak azért, hogy ismételten, még egyszer a másik arcfelén is pofon üsse.

A sértett hiába hangoztatta folyamatosan a terheltnek, hogy néhány nap múlva megadja a tartozását, az agresszív férfi a bántalmazásával nem hagyott fel, helyette egy ízben, ökölbe szorított kézzel, a bal szeme alatt is megütötte. A 48 éves férfi még eközben is azt kiabálta a sértettnek, „Hozd! Ha nem lesz meg a pénz, akkor megfojtalak, fel foglak akasztani egy fára”, amelynek nyomatékot adva, mindkét kezével megragadta az adósa nyakát, azt azonban nem szorította meg. A sértett ekkor ismételten ígéretet tett arra, hogy a tartozását néhány nap múlva törleszti, amelyet hallva Zs. Zs. végül elengedte, és távozott a helyszínről. A bántalmazás következtében a sértett arczúzódást szenvedett, valamint bal szemén pápaszem-szerű bevérzés keletkezett, amely miatt, utóbb három napig dolgozni sem tudott. A pofozkodás miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség önbíráskodás bűntettének kísérlete, és testi sértés vétsége miatt emelt vádat a 48 esztendős, nagykanizsai férfi ellen.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.