Táncolt az egész város

A város napja pénteki és szombati programjai után az Utca Tánc Fesztivál csábította az Erzsébet térre a kanizsaiakat. Délelőtt meglepetésszerűen bukkantak fel és mutatták be produkcióikat a csoportok a belvárosban, de a nagyszínpadon is folyamatosan váltották egymást a fellépők. A Fő út sem ürült ki, az árusok mellett a méhészek is kínálták a termékeiket.

A Múzeum téren hastáncbemutatót tartottak, egy kicsivel odébb, a Fő úton pedig már néptáncos növendékek mutatkoztak be. A belvárosban összesen öt helyszínen léptek fel tánccsoportok. A fesztiválra az ország minden szegletéből érkeztek művészeti körök: zumbát, salsát, balettet egyaránt láthatott a közönség.


A belváros öt pontján mutatkoztak be a különböző műfajok képviselői (Fotó: Gergely Szilárd)

– A fesztivál megszervezése minden évben nagyon nagy feladatot ad a táncklubnak és minden aktív résztvevőnek: a vendégtáncosoknak és természetesen a szülőknek, akiket külön is kiemelnék. Ők rengeteg energiát és időt áldoznak arra, hogy ez a rendezvény összeálljon, úgyhogy ezúton is köszönöm nekik – mondta a fesztivált szervező Eraklin Táncklub Egyesület elnöke, Lekszikov Csaba.


Látványos előadásokból nem volt hiány (Fotó: Gergely Szilárd)

A rendezvény megnyitóján Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő azt mondta: az Utca Tánc Fesztivál a 25. város napi rendezvénysorozat méltó lezárása.

– Mindannyian csak a folytatást kívánjuk, hiszen láthatjuk, hogy a szervezők nemcsak a táncok bemutatásával, hanem a színes zászlókkal is nagyon széppé tették a várost – fogalmazott.

Az Utca Tánc Fesztivál egyik legjobban várt eseménye minden évben a felvonulás, amely a Kanizsa Centrumtól indul, és az Erzsébet téren ér véget. A karneváli hangulatból mintegy ezren vették ki a részüket, köztük a nap sztárvendége, Cseke Katinka is. A menetet húsz feldíszített kamion és jármű kísérte az Erzsébet térig.

– Már többször volt fellépésünk itt, mert van egy kis társulatunk, egy utazó színház. Úgyhogy tulajdonképpen már hazajárunk Nagykanizsára. Kicsit izgultam, mert én olyan színésznő vagyok, aki társulatban lép fel. Hogy én egyedül felmegyek egy színpadra, és egy kis műsort adok, nem sűrűn szokott előfordulni – árulta el a színész.


Az idei Utca Tánc Fesztiválon a méhek is reflektorfénybe kerültek (Fotó: Gergely Szilárd)

A felvonuláson a méhecskéknek is kijutott a reflektorfényből, mivel a szervezők szerették volna felhívni a figyelmet a védelmükre és az ökoszisztémában betöltött szerepükre. A város szívében aztán, a tánc világnapjához méltóan, valódi táncos forgatag fogadta estébe nyúlóan a kanizsaiakat, hiszen harminc csoport lépett színpadra.