Több mint 1000 távmeghallgatás a törvényszékeken, mindössze hat hónap leforgása alatt

A 2018 szeptemberétől működő, 72 távmeghallgatási rendszert eddig több, mint 1000 alkalommal használták a bíróságok. 2018. szeptember-november között összesen 191, míg 2019 márciusában már 402 távmeghallgatást tartottak. Legtöbbször a Fővárosi, Miskolci, Győri, Nyíregyházi és Szegedi Törvényszéken alkalmazták az új technológiát.

A kezdeti időszakhoz képest huszonhétszeresére nőtt a távmeghallgatások száma Magyarországon.  A telepített rendszereket ezen kívül oktatások, konferenciák lebonyolítására használják. Az eszközöket büntető és polgári perekben egyaránt igénybe veszik, általában vádlottat vagy tanút hallgatnak meg, illetve külföldi társszervekkel kapcsolódnak össze a bíróságok.

A távmeghallgatási rendszer működtetésével kiváltható  a vádlottak és elítéltek büntetés-végrehajtási intézetből bíróságokra történő szállítása, csökkentve ezáltal a biztonsági kockázatot.

A távmeghallgatás, valamint a tárgyalótermi kép-és hangrögzítés idő- és költséghatékony, valamint a tárgyalótermi kockázatok – például szökések – csökkentésére is alkalmas.

Papp Attila