Tojásfestés a nagyival

facebook megosztás

Horvát motívumú tojásokat festettek tegnap a város horvát nemzetiségi önkormányzatánál. A húsvétváró program célja, hogy a hagyományokat minél több fiatallal megismertessék. A rendezvényre ezúttal a nagyszülőket és unokáikat várták.


A húsvétváró program célja a hagyományok megismertetése a fiatalokkal

Nagy volt a sürgés-forgás tegnap a nagykanizsai horvát nemzetiségi önkormányzat délutáni programján, ahol horvát motívumok készültek a húsvéti tojásokra. –  Itt van, íme, így lehet leginkább továbbadni és megismertetni a hagyományokat, ha bevonjuk a legfiatalabbakat. Ahogy látjuk, itt többnyire óvodások vannak a nagymamával. Ezért is adtuk azt a címet, hogy „Én és a nagymami” – mutatott rá Vargovics Józsefné elnök.

A muramenti horvátok csak pirosra festett tojásokat készítenek. A hagyományosan viasszal írott tojásokra pedig a tavaszhoz, a természethez és a hétköznapi élethez köthető motívumok kerülnek. Konkoly László és felesége már sokat mesélt unokáinak erről a technikáról, mellyel tegnap a gyerekek maguk is elkészíthették piros tojásaikat. – Az unokáim most már kicsit nagyobbacskák, iskola előtt állnak. Úgy gondoltuk, hogy egy lehetőséget adunk, és megmutatnánk nekik, hogy valójában hogyan készülnek a tojások, a hímes tojások, a piros tojások – árulta el kérdésünkre Konkoly Lászlóné.

A már sokadik alkalommal megrendezett húsvétváró program célja a hagyományok megismertetése a fiatalokkal.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.