Újabb 112 bírósági tárgyalóteremben épülhet ki a Via Video rendszer

A jelenlegi 72 mellé ebben az évben újabb 112 tárgyalóteremben építik ki a Via Videó rendszer - hangsúlyozta a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezletén dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese.

Az Országos Bírósági Hivatal – a bíróságokon kiépült Via Video rendszer bővítése céljából – uniós nyílt közbeszerzési eljárást indított a távmeghallgatásra, kép-és hangrögzítésre alkalmas rendszer beszerzése és megvalósítása tárgyban.A közbeszerzés eredményeként 112 darab olyan komplex videó-kommunikációs egységet alakítanak ki, amelyek védett személy meghallgatására is alkalmasak. Az egységek az IP alapú Nemzeti Távközlési Gerinchálózathoz kapcsolódva képesek lesznek a bírósági folyamatokat támogató videókommunikációra.

A nyertes ajánlattevő feladatát képezi az általános elvárásoknak és a műszaki leírásban előírtaknak megfelelően az eszközök szállítása, szerelése, beüzemelése, a videókommunikációs konfiguráció kompatibilitási tesztjeinek elvégzésében való közreműködés, a műszaki leírásban meghatározott dokumentálási feladatok ellátása, részvétel az átadási-átvételi tesztekben, jótállás, terméktámogatás nyújtása és felhasználói oktatások megtartása.

A közbeszerzési eljárás ajánlattételi határideje 2019. május 14. napja. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén az eszközök beüzemelésére a szerződéskötést követően 6 hónapon belül kerül sor.

Gyarmathy Judit kiemelte: tavaly szeptember óta 15-szörösére emelkedett azoknak a bíróknak a száma, akik a távmeghallgatást alkalmazták. 2018 decembere és 2019 márciusa között 865 távmeghallgatásra került sor, ebből 31 a Szekszárdi Törvényszék illetékességi területén – tette hozzá. A digitális bíróság program keretében kiemelte még az e-aktát, amelynek köszönhetően az ügyfelek távolról is hozzáférhetnek majd az őket érintő ügyek irataihoz. Az e-akta az év második felében élesedik – jelentette be.

Az OBH elnökhelyettese szólt még a Nyitott Bíróság programról is, amely hozzájárul a fiatal állampolgárok jogtudatosságának növeléséhez. Hozzátette: a programban Szekszárd kiemelkedő teljesítményt nyújt, tavaly ugyanis 101 rendezvényt szerveztek, ahol 50 iskola 3418 diákja vett részt. A Nyitott Bíróság programjaiban 143 bíró, bírósági titkár vállalt szerepet. 2013 óta egyébként összesen 9 874 programot szerveztek az ország bíróságai, amelyeken összesen csaknem 60 ezren vettek részt, 937 intézményből.

Papp Attila