Ünnepváró a VOKE-ban

Megismerhették a diákok a húsvéti zalai népszokásokat is – ünnepváró program volt tegnap a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.

A kereszténység legnagyobb ünnepére való készülődésre ezúttal nem a legkisebbeket, hanem felső tagozatosokat vártak a szervezők, mert mint mondták, kamaszkorra  kissé eltűnnek a hagyományok. - Immár tizedik éve szervezzük a Húsvétváró programunkat, most egy kicsit eltértünk a megszokottól, hiszen eddig óvodás és alsó tagozatos diákok szoktak hozzánk ellátogatni, de most a 3.2.2-es EFOP-os pályázatnak köszönhetően a Zrínyi-iskola 5-6. osztályos tanulói jöttek el hozzánk, hogy egy kicsit felelevenítsük a húsvét hagyományait - mondta Kámánné Szép Terézia, a művelődési ház igazgatója.


A résztvevő diákok a húsvéti zalai népszokásokat ismerhették meg

A húsvéti ünnepkörről, a hímes tojásról, a tavaszünnepről és a készülődésről néprajzkutató mesélt a fiataloknak. Mint mondta, egy zalai gyermeknek mást kell tudni a húsvéti hagyományokról, mint például egy pesti, vagy nógrádi kortársának. - Zala megyében nagyon sok népszokás megérte egészen a 21. századot. Itt kicsit mások a hangsúlyok, itt például a hímes tojás készítésnek más a technikája, mást csinálnak vele, hiszen itt a hímes tojást elsősorban a keresztgyermek kapja, ezt összegyűjtötték, és a lányok húsvét után egy héttel, fehérvasárnap ezt adták a komájuknak, játszani is szoktak vele, és a locsolóknak szánt ajándék csak a 20. században lett belőle - említette Gyanó Szilvia néprajzkutató.

A diákok a hagyományokkal való ismerkedés mellett kézműveskedtek is a húsvétváró programon. Míg az asztaloknál a különböző technikával díszített tojások, húsvéti dekorációk készültek, addig a néptáncosok a locsolkodás szokásáról meséltek a fiataloknak.