Üvegbe zárt kálvária

A nagyböjt és a húsvéti készület jegyében lett a hónap műtárgya az a három türelemüveg, amely a golgotai jelenet kicsinyített változatát rejti magában. A palackokban megannyi apró, szimbolikus elem utal Jézus keresztútjára és halálára.


A türelemüvegek gazdag részletességgel idézik fel a nagypénteki eseményeket (Fotó: Gergely Szilárd)

Európában a 16. század óta készítettek türelemüvegeket, az első ismert magyarországi darab pedig – amely egy vadaskertet ábrázol – a 18. századból származik. A különleges palackok legismertebb változatai azok, amelyek hajómodelleket rejtenek magukban, de gyakoriak voltak a bányászjelenetek is. A harmadik legelterjedtebb típus a kálváriát jelenítette meg, ebből a fajtából a Thúry György Múzeum több darabbal is rendelkezik, a történetükről azonban keveset tudni.

– A hónap műtárgyaiként bemutatott türelemüvegek eredete is csak részben ismert – mondja Kiss Nóra néprajzkutató. – Az egyiket egy nagykanizsai vasutas család vásárolta Zágrábban 1912-ben, a másikat pedig egy fiatalember készítette ajándékba egy, a búcsúra érkező kanizsai lánynak Máriagyűdön 1895-ben. A harmadik üveg történetét viszont nem ismerjük.


Kiss Nóra néprajzkutató

A három türelemüveg hasonló módon, gazdag részletességgel idézi meg a nagypénteki eseményeket. A palack közepén a keresztre feszített Jézus látható, mellette azok a tárgyak, amelyeket a kínzásakor használtak: a lándzsa, a kötél, a kalapács és a szögek. Némely esetben a feszület alatt Mária, Mária Magdolna és Arimateai József áll, egy másik változatban pedig a katonák. A türelemüvegekben még sok más apró, szimbolikus elemet felfedezhetünk, így Júdás pénzeszacskóját, Pilátus kézmosóedényét és Veronika kendőjét is.

– Ezeknek az elkészítése nagyon sok időt, türelmet, s mindenekelőtt kézügyességet igényelt – magyarázza a szakember. –Általában kétféle elkészítési metódus létezett. Az egyik szerint a jelenet összecsukható volt: felépítették, majd fonalon beeresztették az üvegbe, és szétnyitották. Máskor az alkatrészeket egyesével helyezték be finom csipesz, fogó és drótkampó, valamint ragasztó segítségével. Az üveget ezután gyakran ékelt aljú dugóval zárták le, hogy később se lehessen felnyitni.

Nemes Dóra