Világítás nélkül vezette éjjel a Suzuki Samurai-t: először balesetet okozott, utána cserbenhagyott

Sem rendszámtábla, sem pedig világítás nem volt a gellénházi fiatalember által, vaksötétben vezetett gépkocsin: baleset és cserbenhagyás, most pedig büntetőeljárás kerekedett a felelőtlen nemtörődömségéből. A részletekről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

A terhelt, egy gellénházi fiatalember 2018. augusztus 19. napján, 20 óra 45 perckor, már éjszakai sötétségben vezetett egy hatósági jelzés és működő világító berendezés nélküli Suzuki Samurai típusú személygépkocsit. Lakott területen kívül, közvilágítás nélküli útszakaszon haladt, a gombosszegi elágazás felől Petrikeresztúr irányába. Utasként maga mellett az egyik kiskorú ismerősét szállította.

A terhelt mögött haladt személygépkocsival – szabályosan közlekedve – egy férfi, és az ő járművének előzését kezdte meg a szintén szabályosan közlekedő, utánuk haladó harmadik személy az autójával. Az előzés végrehajtását követően saját forgalmi sávjába visszatérve vette csak észre a terhelt kivilágítatlan járművének hátsó részét. Ekkor az ütközését elkerülendő, saját gépkocsiját jobbra kormányozta és így a terhelt autóját jobbról megelőzte, melynek során a bal oldali visszapillantó tükre a vádlott járműve jobb hátsó részének ütközött.

Majd, miután az általa vezetett személygépkocsival jobbról elhaladt a terhelt járműve mellett, elveszítette uralmát gépkocsija felett: először áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, majd onnét visszakormányozva pedig, az autó elejével az úttest jobb oldalán kialakított füves, vízelvezető árokba csapódva állt meg. Bár a most megvádolt gellénházi fiatalember észlelte a járműve és a másik személygépkocsi ütközését, majd szintén észlelte annak vízelvezető árokba csapódását, azonban a helyszínen nem állt meg, hanem otthonába távozott. Nem győződött meg arról, hogy a baleset következtében bárki megsérült-e, vagy segítségnyújtásra emiatt szorul-e, amely mulasztásáért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség cserbenhagyás vétsége miatt emelt vádat ellene a megyeszékhely járásbíróságán.

Papp Attila