10 milliót adott előre egy férfi BMW és Mercedes reményében: átverték, így az álomautó csak álom maradt

Márkás gépkocsik behozatalát ígérte egy 38 éves, zalai csaló, aki 10 milliós kárt okozott egy keszthelyi sértettnek. Újból (és újból) felhívom a figyelmet: ne adjunk pénzt biztosíték nélkül, előre senkinek! Itt az újabb, intő példa! A részletekről Zala megye főügyészségének helyettes-sajtószóvivőjét, dr. Jánky Judit főügyészségi ügyészt kérdeztem.

A 38 éves, büntetett előéletű férfi vádlott 2017. év őszén ismerkedett meg Keszthelyen G. Z. sértettel, aki előtt sikeres vállalkozónak, több gazdasági társaságban érdekelt befolyásos személynek állította be magát. Ennek során a sértett számára meggyőzően beszélt arról, hogy korábban több száz, külföldről behozott személygépkocsi adás-vételét bonyolította már le.

A terhelt szavának hitelt adva, a sértett 2018. február 6-át megelőzően, 16.700,- EUR készpénzt adott át a terhelt részre egy BMW X1 típusú személygépkocsi külföldön történő megvásárlása céljából. A 38 éves férfi rövid idő múlva további gépkocsik – egy Mercedes ML és 4 darab Volkswagen Passat – kedvező megvásárlási lehetőségét vázolta a sértett előtt, melynek alapján G. Z. 3 részletben, további 15.500,- EUR készpénzt adott át a vádlott részére.

A nyomozás során bizonyítást nyert, hogy a 38 esztendős vádlottnak nem is állt szándékában a gépkocsik megvásárlása és Magyarországra behozatala, illetve arra lehetősége sem volt; mivel a terhelt ez időben más büntetőeljárás hatálya alatt állt. Az általa elmondottak kifejezetten a sértett tévedésbe ejtésére irányultak, az átvett pénzt saját, egyéb céljaira fordította. A terhelt ennek ellenére folyamatosan arról biztosította a sértettet, hogy a járművek behozatala rendben zajlik, majd egyéb problémákra (külföldi cégének adóellenőrzése, vámolási eljárás elhúzódása stb.) hivatkozott, végül 2018. február 6-án a sértett felé tartozást elismerő nyilatkozatot tett, illetve megígérte a pénz visszafizetését, amelynek azonban ezt követően sem tett eleget.

A terhelt, G. Z. sértettnek összesen 32.200,- EUR (2018. február 6-i középárfolyamon számítva 9.987.152,- Ft) kárt okozott, ami azóta sem térült meg, ezért a Keszthelyi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat a férfivel szemben a Balaton-parti város járásbíróságán.

Papp Attila