A 21. század bírósága – építészeti szaklap mutatja be a bírósági épületfejlesztéseket

A hagyományok és a modern építészeti elemek ötvözése, a bírósági, ügyviteli funkciók megteremtése – mindezeket a bírósági épületfejlesztési megoldásokat is bemutatja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Octogon együttműködésében a szaklap friss különszáma. A részletekről az OBH sajtócsoportja adott mindenre kiterjedő felvilágosítást.

A bíróságok jelenleg 186 ingatlant használnak szerte az országban, összesen mintegy 485 ezer négyzetméter alapterületen. Gondos gazda  módjára történő kezelésüket, folyamatos fejlesztésüket az OBH biztosítja egyebek mellett a hazai igazságügyi épületek neves építésztervezőiről elnevezett Jablonszky Ferenc Program és Wagner Gyula terv forrásainak felhasználásával. Az építészeti szaklap kiemelkedő felújításokat és építészeti terveket sorakoztat fel. A kiadványban egyebek mellett a 2018 tavaszán átadott Egri Törvényszék és az Építőipari Nívódíjjal elismert Debreceni Ítélőtábla, Fellebbviteli Főügyészség és a Debreceni Járásbíróság is bemutatkozik.

A szaklapban a bírósági épületfejlesztések aranykoráról és azok céljairól dr. Handó Tünde, az OHB elnöke, valamint Klenovics Róbert, a Műszaki Főosztály vezetője nyilatkozik. A debreceni építészeti megoldásokról pedig Koller József Ybl- és Pro Architectura díjas építészmérnök ad érdekes információkat.

Mindezek mellett az Octogon olvasói betekintést nyerhetnek a jövőben várható, jelenleg tervezés alatt álló fejlesztésekről. Így a balatonszemesi képzési központ, a Szegedi Törvényszék és Szegedi Járásbíróság, valamint az Érdi és a Tapolcai Járásbíróság látványterveit is megtekinthetik.

Papp Attila