A bírói kar kiáll az Országos Bírósági Hivatal elnöke mellett

facebook megosztás

Mindig betartottam a törvényeket, állok bármilyen vizsgálat elé, mert azt fogja visszaigazolni, hogy tisztességesen végeztem a munkámat”– fogalmazott dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a miskolci összbírói értekezleten az Országos Bírói Tanács tegnapi lépésére reagálva. Az Országos Bírói Tanács (OBT) szerdán úgy döntött: az országgyűléshez fordul, hogy a parlament mentse fel hivatalából az OBH elnökét. Ahogy azt korábban megírtuk, OBH már reagált a bírói tanács lépésére, most pedig bírósági vezetők tették meg egyértelmű nyilatkozatukat.

„Vétkesek közt cinkos, aki néma”– kezdte hozzászólását Dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke, aki hangsúlyozta:  az OBT csak egy látszólag legitimnek tűnő bírói testület. 2018 októberében a bírói kar képviselői megvonták a bizalmat a testülettől, és lemondásra szólították fel a bírói tanácsot. „Egy kisebbség az, ami veszélyezteti, sőt ma már károsítja azokat az eredményeket, amiket az elmúlt években értek el országosan a bírák”– tette hozzá.

Répássy Árpád szerint egy olyan testület próbálja feltüntetni magát a bírósági szervezet képviselőjeként, amely már fél évvel korábban elvesztette ezt a pozícióját. Az OBT legfeljebb csak a saját nevében nyilatkozhat, de a bírói kar nevében nem – hangsúlyozta.

A bírósági vezetők határozatuk visszavonására szólították fel az OBT tagjait:

„Mi, a Debreceni Ítélőtábla, az Egri Törvényszék, a Nyíregyházi Törvényszék, a Debreceni Törvényszék és a Miskolci Törvényszék elnökei, és a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletén jelen lévő vezetői megdöbbenéssel értesültünk az Országos Bírói Tanács május 8-i ülésének határozatáról, mellyel az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmozdításának kezdeményezéséről határozott. 

Az OBT döntése ellen leghatározottabban tiltakozunk, és valamennyien elhatárolódunk attól!

A 2018. október 9-i póttagválasztó küldöttértekezleten Magyarország bírói kara megvonta a bizalmat az Országos Bírói Tanácstól, és egyértelműen kinyilvánította, hogy tevékenységéhez a jövőben semmilyen módon nem járul hozzá, azt nem támogatja, ekként az OBT legitimitását vesztette.

Felszólítjuk a bírói eskütől drámaian eltávolodott, a választóik, azaz a magyar bírói kar bizalmát vesztett Országos Bírói Tanácsot, hogy döntését haladéktalanul vonja vissza, és a bírói karra – mely az OBT működésével kapcsolatosan többször is kifejezetten és határozottan adott hangot egyet nem értésének – a jövőben semmilyen formában ne hivatkozzon!

Miskolc, 2019. május 9.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.