A kávégyártól Monte Cassinoig, Európáért

facebook megosztás

Az Európa nemzeteinek szabadságáért vívott, Monte Cassinó-i lengyel győzelem 75. évfordulója alkalmából nyílt kamarakiállítás a Halis István Városi Könyvtárban. A magyarországi evakuálás során több ezer lengyel katona Nagykanizsán keresztül jutott át a határon a nyugati frontra, a tablók egyebek mellett ennek is emléket állítanak. A kávégyártól Monte Cassinoig, Európáért című tárlatot június 6-ig lehet megnézni.

Ezzel a trombitaszóval adták hírül a Monte Cassinó-i győzelmet 75 évvel ezelőtt. Korábban a szövetségesek három rohama is kudarcba fulladt, a lengyeleknek azonban sikerült az áttörés, mert meg voltak róla győződve, hogy Európa szabadságáért küzdve a független Lengyelországhoz vezető úton járnak, olvasható a tablók egyikén.

A megnyitóra a kamarakiállítás vendége, Joanna Urbańska pipacsokkal érkezett, utalva egy dalra, amely szerint a Monte Cassinó-i hegyet borító virágok a lengyel katonák vérétől pirosak.


A kiállítás vendége, Joanna Urbańska szimbolikus jelentésű pipacsokkal érkezett a rendezvényre (Fotó: Jancsi László)

– Én, amikor megláttam idejövet ezeket a virágokat a Balaton környékén, arra gondoltam, idehozom, mert ahogy ismerem a magyar történelmet, nagy esély van arra, hogy ezek a virágok is valamikor a magyar katonák véréből táplálkoztak – vélekedett Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója.

1944 májusában egy ősi apátságnak kellett elpusztulnia, hogy Európa új életre támadjon, és a második világháború romjain egy egységes Európát kezdtek építeni. Az első építők ragaszkodtak az európai kultúra keresztény gyökereihez, mondta a rendezvényen Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.


Cseresnyés Péter: Ébren tartjuk emlékezetünket és hűségünket Lengyelország mellett (Fotó: Jancsi László)

– Ébren tartjuk emlékezetünket és hűségünket Lengyelország mellett, hiszen egy olyan népről van szó, amely arányaiban talán a legtöbb áldozatot hozta a második világháború során, és utána is, elveszítve függetlenségét, mégis azóta is mind a mai napig a függetlenség és a szabadság egyik legfőbb védelmezője. Hiszen Lengyelország sem engedi, hazánkhoz hasonlóan, hogy múltját és tragédiáit elfelejtsék, határait elmossák, és egy olyan Európa részese legyen, amely túllépett a keresztény kultúrán, hogy egy multikulturális káoszba fulladjon bele – hangsúlyozta a politikus.

A Magyarországon keresztül evakuált lengyel katonák közül több ezren Nagykanizsa érintésével jutottak nyugatra, egyik állomásuk az egykori kávégyár volt, ahol szeptemberben mementót avatnak a befogadás 80. évfordulóján.


A tablók a nagykanizsai eseményeknek is emléket állítanak (Fotó: Jancsi László)

– Krátky Istvánnak nagy szerepe volt abban, hogy ez az átmenekítő tábor 1939 szeptemberétől majdnem 1942 tavaszáig működött. Erről még a németek is tudtak titkosszolgálati eszközökkel, a Gestapo figyelte a tábort – fogalmazott Balogh László, a humán bizottság elnöke.

A kávégyártól Monte Cassinoig, Európáért című kamarakiállítást június 6-ig lehet megnézni.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.