A Szegedi Törvényszék és Csongrád megye járásbíróságainak vezetői is kiállnak az OBH elnöke mellett

Megalapozatlan az Országos Bírói Tanácsnak (OBT) a Handó Tünde – az Országos Bírósági Hivatal(OBH) elnöke – felmentését kezdeményező határozata – szögezték le nyilatkozatukban a Szegedi Törvényszék és Csongrád megye járásbíróságainak vezetői. Ahogy azt már korábban megírtuk, az OBT Handó Tünde felmentését kezdeményező határozata ellen számos bírósági vezető fejezte ki nemtetszését. A Debreceni Ítélőtábla, az Egri Törvényszék, a Nyíregyházi Törvényszék, a Debreceni Törvényszék és a Miskolci Törvényszék vezetői után most a Szegedi Törvényszék és Csongrád megye járásbíróságainak vezetői is kiálltak Handó Tünde mellett. Alábbiakban a csongrádi bírósági vezetők álláspontját olvashatják:

A törvényben előírt 15 fő helyett jelenleg 11 fővel működő Országos Bírói Tanács (OBT) legutóbbi ülésén meghozott határozatával kezdeményezi dr. Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének felmentését.

A Szegedi Törvényszék és az illetékességi területén működő járásbíróságok vezetői szerint az OBT működése nem törvényes miután létszáma és összetétele nem felel meg a törvényi előírásoknak, erre tekintettel az OBT működésétől és tevékenységétől, valamint az OBH elnöke felmentésének kezdeményezésétől elhatárolódnak.

Nem megalapozott az OBT-nek az a határozata, amellyel az Országgyűléshez kíván fordulni az OBH elnökének működése kapcsán.

Egyéb hivatkozások mellett az OBT a Szegedi Törvényszéket érintően azért vitatja a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnökének kinevezését, mert „a Szegedi Törvényszék elnöke az OBT előzetes hozzájárulását ki nem kérve nevezte ki ismételten, negyedik alkalommal a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnökévé”, úgy, hogy dr. Zsurzsa József korábban 1997 és 2013 között folyamatosan három ciklusban betöltötte a járásbíróság elnöki tisztségét.

A jogszabályi előírások szerint ha hivatalban lévő olyan bírósági elnök pályázik ismételten a saját elnöki helyére, aki korábban legalább két cikluson keresztül betöltötte ezt a tisztséget, ebben az esetben az újabb kinevezéshez szükséges az OBT előzetes hozzájárulása.

Dr. Zsurzsa József 1997 és 2013 között valóban három cikluson keresztül betöltötte ezt a tisztségét,ugyanakkor azt a lényeges körülményt az OBT határozataiban, jelentéseiben elhallgatja, hogy 2018-ban, a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnöki tisztségére kiírt pályázat benyújtásakor és a kinevezésekor már több, mint négy éve beosztott bíróként dolgozott a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon. Tehát nem hivatalban lévő elnökként, hanem beosztott bíróként pályázott a tisztségre, ezért a vonatkozó jogszabályok alapján kinevezéséhez nem volt szükség az OBT előzetes hozzájárulására, így ennek kapcsán az OBH elnökének semmilyen intézkedést nem kellett megtennie.

Különösen visszatetsző ezen lényeges körülmény elhallgatása annak fényében, hogy az OBT összetételével és működésével kapcsolatban nem csak a bírósági szervezeten belül merültek fel komoly aggályok, hanem már az Alkotmánybíróságon is eljárás van folyamatban az OBT-vel szemben az Alapvető Jogok Biztosa kezdeményezése alapján.

A Szegedi Törvényszék vezetői

2019. május 10.” olvasható a közleményben.

Papp Attila