A tánc napján

facebook megosztás

Balettozni és néptáncolni tanuló növendékek adtak műsort a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola évtizedes hagyományra visszatekintő rendezvénye kettős célt szolgál: egyrészt a gyerekek szélesebb közönség előtt is bemutatják, mit tanultak az elmúlt hónapokban, másrészt az intézmény ezzel a programjával ünnepli a tánc napját.

A legapróbbak előadásával kezdődött a nagykanizsai művészeti iskola bemutatója. Sokan már óvodáskorban elkezdenek balettet tanulni, de a néptánc is népszerű a gyerekek körében.


Kishattyúk a színpadon. A Baj-Pulai Viktória vezette Picurka Balett csoport is bemutatkozott (Fotó: Gergely Szilárd)

Vannak, akik otthonról hozták magukkal a táncos hagyományőrzés szeretetét, mint például a 12 éve néptáncoló Tóth Brigitta.

­A nagybátyáim, nagynénéim, anyukám is táncol, nővérem is, bátyám is. Kiskorom óta ebben nőttem fel, így számomra kérdés sem volt, hogy a néptáncot fogom választani. Anyukám mesélte, hogy amikor óvodás voltam, otthon előszeretettel produkáltam magam.

A fiatalokat a látványos koreográfiák és kosztümök mellett a közösséghez tartozás is motiválja. Az intézmény vezetősége szerint mind a balett-, mind a néptánctanulásnak számos jótékony hatása van, például tartást ad a növendékeknek.


A néptánc is népszerű a gyerekek körében (Fotó: Gergely Szilárd)

A hagyományos férfi és női szerep nagyon erősen megjelenik itt. Szerintem ezt is tanulni kell a mai gyerekeknek, mert egyszerűen nincsenek minták. Annyira furcsává vált, az idősebbeknek pláne, hogy ma már az interneten ismerkedünk – mutatott rá Baráth Zoltán igazgató.

A Hevesi Sándor Művelődési Központban tartott rendezvényen több mint 140-en adtak számot a tanév során tanultakról, és ünnepelték meg ilyenformán a tánc napját.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.