Árny és a fény – avagy az ADHD árnyalatai

Árny és a fény – avagy az ADHD árnyalatai. Szakmai konferenciát tartott tegnap a Szivárvány-intézmény utazó gyógypedagógiai hálózata a Nagykanizsai Tankerület Központ támogatásával. A pedagógusok tapasztalatai szerint egyre több gyereknél jelentkezik a figyelemzavar, a túlmozgékonyság és a kontrollvesztés. Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerület Központ igazgatója szerint a társadalom túlzottan leegyszerűsíti ezt a kérdést, és hajlamos minden ilyen fiatalt problémás gyerekekként beállítani. - Ezek a gyerekek megérdemlik azt, hogy szakmailag jól felkészült, elkötelezett pedagógusok, és nagy betűvel, emberek foglalkozzanak velük. Minden ilyen program, képzés, konferencia ezt a célt szolgálja, segíti – fogalmazott Magyar Ferenc a Nagykanizsa Tankerületi Központ igazgatója.


Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerület Központ igazgatója szerint a társadalom túlzottan leegyszerűsíti ezt a kérdést, és hajlamos minden ilyen fiatalt problémás gyerekekként beállítani

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, vagyis az ADHD a szakirodalom szerint neurológiai természetű, vele született, vagy fejlődési rendellenesség, amelynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünete pedig a hiperaktivitás, a feledékenység. Az ADHD-nak nevezett tünetegyüttes nem olyan betegség, amely az érintett fiatalokat megfosztaná a tanulás és a normális élet esélyeitől – hangzott el a konferencián. A Szivárvány-intézmény utazó gyógypedagógiai hálózata éppen ezért idéntől már nem csupán a gyógypedagógusoknak biztosít lehetőséget a csatlakozásra. - AZ ADHD témakört azért választottuk, mert úgy vettük észre az ellátási tapasztalatainkból, hogy egyre több gyerek érintett ebben a dologban, és egyre több gyerekről megállapítják, hogy aktivitás, figyelemzavaros, vagy egyéb tünetei vannak, ami az ADHD-ra utal – mondta el Lőrinczné Víg Mónika a Szivárvány EGYMI intézményegység-vezetője. A konferencia iránt nagy volt az érdeklődés, több mint kétszáz pedagógus érkezett, hogy a téma szakértőinek előadásait meghallgassa.