ÁSZ: a gazdasági társaságok jó kezekben vannak a megyei jogú városoknál

facebook megosztás

A gazdasági társaságok jó kezekben vannak a megyei jogú városoknál, ezek a települések tulajdonosként példaértékűen állnak cégeikhez - jelentette ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke Székesfehérváron, ahol lezárult az ÁSZ, a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége országos tudásmegosztó rendezvénysorozata.    

Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnök közölte: ellenőrzéseik tapasztalatai alapján a megyei jogú városok többsége szabályosan gyakorolja a tulajdonosi jogkört cégei felett, a legtöbb esetben ezeket jó gyakorlatnak minősítették.    

Az alelnök örömének adott hangot amiatt, hogy az országos konferenciasorozat hat helyszínén 23 megyei jogú város összesen 152 gazdasági társaságának vezetőivel, képviselőivel oszthatták meg tapasztalataikat. Hozzátette, az érintett cégek mintegy háromnegyedét közvetlenül elérték, ami további javulást eredményezhet a gazdasági társaságok működésében.    

Warvasovszky Tihamér rendkívül fontosnak nevezte, hogy a városok gazdasági társaságai jól működjenek, hiszen közszolgáltatásokat nyújtanak, vagyis nagy befolyással vannak az emberek mindennapjaira. Bejelentette, hogy az ÁSZ ennek érdekében csütörtökön megjelentette legújabb öntesztjét, amely segít a cégvezetőknek abban, hogy megismerjék működésük megfelelő szabályozottságát, de a program szakmai javaslatokat is tesz, ha valamely területen hiányosságok vannak.    

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, az MJVSZ társelnöke kiemelte, hogy az önkormányzatok gazdasági társaságai közpénzből működnek, abból látják el feladataikat, és a közpénz elköltése csak átlátható keretek között mehet végbe. Ezt biztosítják a közbeszerzések is, amelyek szükségesek, de rendkívül bonyolultak. Ezért azt javasolta, hogy ha újabb országjáró rendezvénysorozatot indítanak, hívják meg a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályát (KFF), amelynek közreműködésével a határidőgondok, a jogi értelmezés változásai, valamint az alkalmassági feltételek átértékelése megtörténhet.    

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára arról beszélt, hogy a közbeszerzési gyakorlat javítása, a jogsértések megelőzése a fő feladatuk, ebben pedig a konferenciák segítségükre voltak. Elmondta, hogy tavaly 11 361 közbeszerzési eljárás zárult eredményesen, ezek 42,6 százalékát, vagyis 4412 eljárást a regionális és helyi szervezetek, közöttük is jellemzően az önkormányzati cégek bonyolították le, vagyis a szemináriumok sokat segítettek az eljárások hatékonyabbá tételében.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.