Ausztriában ittasan vezetett, Nagykanizsán pedig okiratot hamisított a 48 éves, zalakarosi férfi

Jóval nagyobb bajba keverte magát egy 48 éves, zalakarosi férfi, mint amilyenben „eredetileg” volt: ittas vezetés miatt vették el a jogosítványát a „sógorok” Ausztriában, majd mikor hazajött, azt hazudta, hogy elvesztette, azért, hogy újat igényelhessen. Ezzel viszont bűncselekményt követett el, hiszen az efféle hazugság a közokirat-hamisítás egyik tipikus esete. A büntetőügy részleteiről Zala megye főügyészségének sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztem.

A 48 éves, zalakarosi férfi 2018. november 15-én este, az ausztriai Fügenbergben szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette Mercedes-Benz típusú gépjárművét, amikor az osztrák rendőrök ellenőrzés alá vonták. Mivel a légalkohol-mérő készülék 1,09 mg/l értéket mutatott, ezért az osztrákok a helyszínen elvették a vezetői engedélyét, és ellene szabálysértési eljárást is indítottak.

A Schwazi Járási Hivatal megállapította az ittas járművezetés szabálysértését, ezért a zalakarosi férfit 7 hónapra eltiltotta a járművezetéstől, egyúttal a szabálysértés miatt bevont vezetői engedélyét 2018. december 11-én, Magyarország bécsi nagykövetsége útján megküldte a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárságának.

Időközben a férfi hazatért Magyarországra, és mivel vezetői engedélyre továbbra is szüksége lett volna, ezért 2018. november 22-én megjelent a nagykanizsai kormányablaknál, ahol azt a valótlan bejelentést tette, hogy a vezetői engedélyét 2018. november 17-én, Nagykanizsán elveszítette, ezért annak pótlását kéri.

Az eljáró ügyintéző által kiállított, majd a férfi által aláírtan visszaadott jegyzőkönyvben a bejelentését írásban is megerősítette, egyúttal büntetőjogi felelőssége tudatában akként nyilatkozott, hogy a vezetői engedélyét a rendőrség nem vonta vissza.A terhelt valótlan nyilatkozata nyomán a közlekedési igazgatási hatóság 2018. november 22-ei érvényességi kezdettel a terhelt részére kiállított egy új vezetői engedélyt. Mikor az eljáró hatóság 2019. január 9-én tudomást szerzett arról, hogy a férfi a vezetői engedélyét nem elvesztette, hanem azt valójában bevonták, akkor feljelentést tettek a Nagykanizsai Rendőrkapitányságon. A büntetőeljárás lefolytatását követően a Nagykanizsai Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a 48 esztendős, zalakarosi férfi ellen a dél-zalai város járásbíróságán.

Papp Attila