Ballagás után matúra – Övék a jövő…!

Múlt hétvégén elballagtak Kanizsa középiskolásai, ezen a héten pedig már a matúra gyötrelmeivel küzdöttek meg. A városban 488-an érettségiztek, köztük olyanok is, akik előrehozott vizsgát tettek.


A fiatalokra a ballagás után kemény hét várt… (Fotó: Gergely Szilárd)

A magyar érettségin a fiatalok szerint nem voltak nehezek a feladatok, többen érdekesnek találták a szinkronizált filmről szóló érvelést és a régészeti leletről szóló hivatalos levél írását.A műértelmezési feladatokból nagyjából fele-fele arányban választották a Mándy Iván-novella elemzését, illetve József Attila Kertész leszek és Radnóti Miklós Istenhegyi kert című versének összehasonlítását. Ezúttal tehát akadt évfordulóhoz köthető szerző, hiszen 110 éve született Radnóti, a többi feladat viszont előre megjósolhatatlan volt.

– A magyar nyelv és irodalom érettségi kellő indítás ahhoz, hogy ezután akár több tíz és száz vizsgát is tegyenek a fiatalok. A magyar nyelv és irodalom primus inter pares, első az egyenlők között, így méltó arra, hogy ezen vizsga által kapják meg azt az indíttatást a fiatalok, ami akár életre szóló – mondta Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója.

Kedden egyenlőtlenség, koordinátageometria, gráfok és valószínűségszámítás is szerepelt a matematika érettségi feladatai között. A diákoknak középszinten 180, emelt szinten pedig 240 perc állt rendelkezésükre. Májer Anita, a Mező-gimnázium intézményvezetője azt mondta: az első negyvenöt perces rész könnyen teljesíthető, gyors, egyszerű válaszokat kívánt, a második feladatrészen pedig a diákok elgondolkodhattak. A pedagógus úgy vélte, tavalyhoz képest idén kevesebb lesz a jeles, kilencven százalék feletti érettségi eredmény.

Szerdán Szent István és Trianon is téma volt a történelemérettségin. Az írásbeli feladatsor első, rövid válaszokat igénylő részében – egyebek mellett – az ókori Athénnal és a törökellenes küzdelmekkel kapcsolatos kérdéseket kaptak az érettségizők. A diákoknak összesen három órájuk volt a vizsga teljesítésére.

Az utolsó perceket is kihasználták a Piarista-gimnázium diákjai, akik szerint a vizsga első fele – amelyben leginkább feleletválasztós kérdések szerepeltek – nem volt nehéz. Az esszéírásnál a középkori uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és Trianon hatásairól szóló témák közül választhattak a diákok.

– A sztálini propagandát választottam és Szent István egyházszervező tevékenységét. Úgy gondoltam, a másik két esszépárosítás nekem nehezebb lett volna. Rögtön az esszékkel kezdtem, ezt néztem meg először a feladatsorban, és vázlatot is készítettem hozzájuk. Úgy gondolom, mindent sikerült kifejtenem – összegzett Paulik Barnabás, a Piarista-gimnázium tanulója.

Az idegen nyelvi érettségi vizsgák az angollal kezdődtek csütörtökön. A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy-iskolájában hatvanhatan töltötték ki a feladatsort. Az olvasás és hallás utáni szövegértés mellett fogalmazás és nyelvhelyességi teszt várt a diákokra.

– Az utolsó tanévben nagyon céltudatosan és koncentráltan készültünk erre a napra – mondta Czuk Rita pedagógus. – Végigcsináltuk az összes, valaha volt feladatsort, a témaköröket többször is átrágtuk, az utolsó osztályfőnöki órán pedig stresszoldó technikákat vettünk át.

Az érettségik pénteken a némettel folytatódtak. Az írásbeli vizsgák május 24-én zárulnak, a szóbeliket júniusban tartják.

(KANIZSA/Kanizsa TV)

Csak nyugi!

Nem kell megismételni a történelem írásbeli érettségi vizsgát, közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerda este az MTI-vel.

„A megjelent híresztelésekkel ellentétben az Oktatási Hivatal nem íratja újra a történelem írásbeli érettségit. Az esszékérdések esetleges kiszivárogtatása ügyében az Oktatási Hivatal a rendőrségi feljelentést megtette, a tények feltárása a nyomozó hatóságok feladata”, olvasható a közleményben.

Az OH korábban arról tájékoztatott: május 8-án, az írásbeli vizsga megkezdése után bejelentést kaptak arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelemérettségi feladatsorának esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A hivatal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.