Csütörtökön ítélet várható egy „öregező” galeri bűnperében

Az országot járva fosztott ki idős embereket egy szervezetten működő banda. Az „öregezők” Nagykanizsán és Zalaegerszegen is fosztogattak, végül Szegeden buktak le. Hogy biztos ne tudjanak több bűnt elkövetni, a rendőrség még a bűncselekmények elkövetéséhez használt BMW-t is lefoglalta tőlük. A galeri sorsáról megyeszékhelyünk járásbíróságának dr. Sinkó Vilmos vezette büntetőtanácsa fog majd dönteni: holnap ítélethirdetés várható a bűnügyben.

A három nő és egy férfi 2017 márciusában állapodott meg abban, hogy rendszeres anyagi haszonszerzés végett, megélhetésük biztosítása érdekében idős korú, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személyek sérelmére fognak bűncselekményeket elkövetni. Módszerük az volt, hogy olyan idős, általában 70 év feletti embereket szemeltek ki maguknak, akik az 1950-es 1960-as években épített négyemeletes tömbházak lakásaiban éltek, mely lakások közös jellemzője volt egyedi elrendezésük: mégpedig az, hogy a konyha, ajtóval elválasztott külön helyiséget képez a folyosótól, így onnan a lakások szobáira nincs rálátás.

A lakások ezen egyedi elrendezését kihasználva a terheltek valamilyen ürüggyel bekéretőztek a sértettekhez, őket a konyhába kísérték és ott marasztalták, onnan ki nem engedték őket, megakadályozva ezzel a folyosóra való kilátásukat. Az előre megbeszélt szereposztás szerint az idős áldozatokkal két nő folyamatosan egy helyiségben tartózkodott, miközben az egyébként IV. rendű elkövetőként megvádolt férfi a lakás egyéb helyiségeiben kutatást végzett és az értékeket magához vette. A férfi volt az is, aki a társaságot a tulajdonában lévő BMW gépkocsival az egyes elkövetési helyszínekre szállította. A terheltek cselekményeiket előre kitervelten, összehangoltan, rendszeres anyagi haszonszerzés végett követték el.

Nézzünk néhány példát a galeri módszereiből:

2017. március 28. napján, 14:00 óra körüli időben megjelentek egy 80 éves nőnél, annak szegedi lakásán. Hozzá becsengetve azt mondták neki, hogy a társasházban élő egyik 5. emeleti lakót keresik, mert csomagot hoztak neki és szeretnének számára üzenetet hagyni, ehhez kérnek papírt. A sértett nem engedte be a terhelteket a lakásába, megkérte őket, hogy az ajtóban várakozzanak. Azonban ketten a sértett után mentek, arra hivatkozva, hogy egyikük vizet szeretne inni, végül mindannyian a konyhában kötöttek ki. A két terhelt a konyhában beszélgettek a sértettel, különböző kozmetikumokat mutattak neki, lefoglalták és szóval tartották őt, eközben a férfi átkutatta a szobát és az egyik szekrény fiókjából 290.000,-Ft készpénzt, valamint a szekrény akasztós részéből egy mintegy 100.000,-Ft értékű érmegyűjteményt tulajdonított el.

A terheltek 2017. április 10. napján, 13 óra 45 perc körüli időben megjelentek egy 83 éves női sértett mátészalkai otthonában, és magukat régi ismerősnek kiadva, a lépcsőházban leszólították a sértettet. A sértett idős korából kifolyólag úgy gondolta, hogy csak nem ismeri fel a látogatóit, ezért beengedte őket a lakásába beszélgetni. Míg a nők lefoglalták és szóval tartották az idős nénit, eközben társuk átkutatta a szobát és a ruhásszekrényből 220.000,-Ft készpénzt tulajdonított el.

A vádlottak 2017. április 11. napján, 12 óra 50 perc körüli időben megjelentek egy 76 éves férfi sértett gyöngyösi lakásánál, majd hozzá becsengetve azt mondták neki, hogy a társasházban élő egyik lakónak szeretnének üzenetet hagyni, és ehhez kérnek papírt. A sértett beengedte őket a lakásába, a konyhában leültek, majd a sértett adott nekik egy papírlapot. A nők a lakásban mintegy 15 percet tartózkodtak, beszélgettek a sértettel, lefoglalták őt, eközben társuk átkutatta a szobát és az egyik szekrényből ékszereket tulajdonított el, mintegy egymillió forint értékben.

A banda 2017. április 25. napján, 12 óra 50 perc körüli időben egy 80 éves, mozgásában korlátozott férfi székesfehérvári lakásához mentek, és azzal az ürüggyel, hogy ismerik a sértettet és már régen találkoztak, bementek a lakásába, majd a konyha és a szoba között jöttek-mentek. Eközben a nők  különféle módokon elterelték a sértett figyelmét (belekóstoltak a levesébe,  leültették a konyhaasztalhoz, a szobában felszólították a sértettet, hogy üljön le, és kapcsolja be a tévét és ők majd táncolni, valamint vetkőzni fognak neki), férfi társuk pedig ezalatt átkutatta a sértett szobáját és onnan arany ékszereket és készpénzt tulajdonított el, közel egymillió forint értékben.

A terheltek 2017. május 02. napján Zalába jöttek. Aznap, 12 óra 50 perc körüli időben megjelentek egy 81 éves férfi és 80 éves felesége nagykanizsai lakásánál. Azzal az ürüggyel, hogy az egyik szomszédnak szeretnének üzenetet hagyni és ehhez papírra, valamint tollra van szükségük, bekéretőztek a sértettek lakásának konyhájába. Ott a figyelmüket elterelték (egyikük kézkrémeket és parfümöket kezdett el kipakolni a táskájából és azokat ajánlgatta), miközben a lakásba  észrevétlenül belopakodó társuk átkutatta a sértettek szobáit és onnan – euróban és forintban – mintegy 700 ezer forintnyi készpénzt, valamint arany ékszereket tulajdonított el, összesen mintegy egymillió forintnyi kárt okozva ezzel. Ugyanezzel a módszerrel Zalaegerszegen, egy 82 éves nőtől szintén egymillió forint értékben tulajdonítottak el készpénzt és értéktárgyakat.

A terheltek végül 2017. május 11. napján, Szegeden készültek újabb bűncselekmény elkövetésére, amikor velük szemben a rendőrség kora délután intézkedett, majd az általuk használt BMW típusú személygépkocsit is lefoglalta. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a négy személy ellen – közülük hárman különös visszaesők – különböző rendbeli, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt.

Papp Attila