Egy szabolcsi vállalkozó ellen egy csatornalézer elsikkasztása miatt emeltek vádat a kanizsai ügyészek

Bonyolultnak tűnik a következő büntetőügy, pedig nem az, csak a szereplők kapcsolatrendszere szövevényes. Egy szabolcsi vállalkozó, egy fonyódi cég alvállalkozójaként elvállalt egy kaposvári burkolat-kivitelezési munkát, amivel a fonyódi cég bízta meg. A munka elvégzéséhez ez a fonyódi cég bérbevett egy veszprémi cégtől egy csatornalézert, amit átadott a szabolcsi férfinak. Ők elkezdték a munkát, majd utóbb összevesztek a fonyódi céggel, ezért összepakoltak, és hazamentek, csakhogy nem adták vissza a náluk lévő csatornalézert. Ez viszont bűncselekmény: sikkasztás – ezzel vádolták meg a kanizsai ügyészek a szabolcsi vállalkozót –, a sértett pedig a fonyódi cég, hiszen ők vették bérbe a lézert, ezért ők is felelnek érte.A részletekről dr. Pirger Csabát, Zala megye főügyészségének sajtószóvivőjét kérdeztem.

A 45 éves, Szabolcs megyei, tunyogmatolcsi férfi kft.-je 2017. év elején, alvállalkozóként gazdasági kapcsolatban állt – kaposvári burkolat-kivitelezési munkák elvégzésével összefüggésben – egy fonyódi céggel. A vállalkozási szerződésben foglaltak teljesítése érdekében egy veszprémi cég a fővállalkozónak (a fonyódi cégnek) bérbe adott egy 650.000 Ft értékű csatornalézer berendezést, amelyet a bérbevevő a kivitelezési munkákhoz továbbadott az alvállalkozónak.

A szabolcsi alvállalkozó hibás teljesítése miatt megromlott, majd utóbb el is lehetetlenült az együttműködés közte, és a fonyódi fővállalkozó között. Ezért a gép használatára vonatkozó megállapodást a fővállalkozó felelős műszaki vezetője 2017. augusztus 9. napján felbontotta, s a gépet 2017. augusztus 14. napjáig kérte visszaadni. A terhelt a csatornalézert ennek ellenére nem szolgáltatta vissza, hanem azt eltulajdonította: a készülék további sorsa ismeretlen. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során sem térült meg. Mindezek miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség sikkasztás bűntettéért emelt vádat a 45 éves, tunyogmatolcsi férfi ellen.

Papp Attila