Elvették a kamionostól a jogosítványt a németek – ő itthon azt hazudta, hogy elveszett, és újat igényelt

Ittas vezetésért vették el egy magyar kamionos jogosítványát Németországban, de őt ez nem nagyon zavarta: hazajött, és Hévízen újat igényelt, mondván, a régit elvesztette. Hamar kiderült a trükközése, így jogsit nem, csak egy vádiratot kapott a keszthelyi ügyészektől közokirat-hamisítás bűntette miatt. A vádemelésig jutott büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csaba főügyészségi ügyészt, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

A mainzi rendőrkapitányság heidesheimi autópálya-rendőrsége 2018. július 01. napján Németországban, a 60. számú autópálya melletti Heidenfahrt/Nord benzinkút és pihenőhely területén ellenőrzés alá vonták az 57 éves – egyébként már többször büntetett – óhídi férfit, aki egy tehergépkocsit vezetett. Az ellenőrzés során gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a terhelt a Németország területén történő gépjárművezetéshez érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezik, ezért, illetve a férfi által kilélegzett levegőben mért alkoholkoncentrációra figyelemmel elvették a terhelt nevére kiállított és általa bemutatott vezetői engedélyt, majd azt a mainzi ügyészség bevonta.

Az óhídi férfi ezt követően, 2018. július 20. napján megjelent a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának Hévízi Kormányablakánál, ahol valótlanul azt állította, hogy a vezetői engedélyét 2018. július 07. napján Németországban elveszítette, és ezzel egyidejűleg új vezetői engedélyt igényelt. A terhelt fent hivatkozott nyilatkozata miatt valótlan adat került a közhiteles nyilvántartásba. Mivel a kormányablak tisztviselői az adatok és tények ellenőrzése során hamar kiderítették az igazságot, így feljelentést tettek a rendőrségen, a nyomozás befejeztével pedig a Keszthelyi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat az 57 éves férfi ellen a Balaton-parti város járásbíróságán.

Papp Attila