Erő, tudás, elhivatottság

Újra felbőgtek a láncfűrészek a Csónakázó-tó partján: négy év után ismét Nagykanizsa adott otthont a regionális fakitermelő versenynek. A látványos feladatok teljesítéséhez a résztvevőknek nemcsak a fizikai erejükre, hanem szakmai tudásukra is szükségük volt, a bajnok csapat végül a Ritrovi Kft. Mecsekerdő Zrt. lett. A rendezvény szomszédságában a Zalaerdő Zrt. tartotta hagyományos családi napját.

Minden másodperc számított a feladatok teljesítésénél, ám a gyorsaság nem mehetett a precizitás rovására.

– A fizikai erőnlét, ami fontos, másodrészt a pontosság mérvadó még ebben a dologban – mutatott rá Guzmics István, az egyik versenyző.


Csapatmunka a javából! (Fotó: Gergely Szilárd)

A nézelődők a fakitermelői munkába nyerhettek betekintést, hiszen az erdőben dolgozó szakemberek hasonló tevékenységet végeznek nap mint nap, a motorfűrész összeszerelésétől kezdve a döntésen és a daraboláson át a gallyazásig. A csapatverseny egyik célja az ágazat népszerűsítése.

– Mínusz 20 foktól plusz 40 fokig az erődben kell dolgozni, esőben, hóban. Nem egy könnyű feladat, hivatástudat kell hozzá, hogy az ember végezze – hangsúlyozta Nemes Zoltán, a Zalaerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályának vezetője.

A szervezők egyúttal lehetőséget is szerettek volna biztosítani a régiók szakembereinek a találkozásra, a tapasztalatcserére és a tanulásra.

– Jelenjenek meg, versenyezzenek, a profizmusukat növeljék – mindez erősíti azt a fő célkitűzést, hogy a munkavédelemben, a baleset-megelőzésben ezek az emberek az élen járjanak – mondta Gémesi József szervező.

A regionális fordulót a Ritrovi Kft. Mecsekerdő Zrt. nyerte meg. Az országos megmérettetésen a hat legeredményesebb csapat vehet részt.


A szakma és az erdő szeretete generációról generációra öröklődik (Fotó: Gergely Szilárd)

A verseny szomszédságában családi napot tartott a Zalaerdő Zrt. kollektívája.

– Nagy az összetartás a kollégák között, s ha ilyen programról van szó, mindenki odateszi magát. Én azt mondom, több kellene ebből – vélekedett Steyer Edina PR-ügyintéző.

A családi napon a gyerekekre egyebek mellett népi játékok és kreatív foglalkozások vártak, a finom falatokról pedig a zalaerdős főzőcsapat gondoskodott.

A Délnyugat-magyarországi regionális fakitermelő verseny helyezései:
1. Ritrovi Kft. Mecsekerdő Zrt.
2. Sefag Zrt. KNT Kft.
3. Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészet
4. Barcsi Hivatásos Tűzoltók
5. Dráva Völgye Középiskola
6. Zalaerdő Zrt. Stihlusosak
7. Móvár Tűzoltóság
8. Zalaerdő Zrt. Lebár Erdő Kft.
9. Zalaerdő Zrt. Letenyei erdészet
10. Arbacus Kft.
11. Sefag Zrt. Goldgyöngy-fa Kft.
12. Somogyi Betyárok
13. Zalaerdő Zrt. Zalaegerszeg