Esküt tettek a bírósági ülnökök

Esküt tettek a bírósági ülnökök. A nem hivatásos bírák tegnap délután vették át megbízóleveleiket. A 4 évre választott ülnökök a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásokban segítik a bírók munkáját.

Kedd délután tettek ünnepélyes esküt a Nagykanizsai Járásbíróság ülnökei. Erre a posztra csak 30 évnél idősebb, de 70 évesnél még fiatalabb, pedagógus, pszichológus vagy családvédelmi végzettséggel rendelkezők jelentkezhettek. A Nagykanizsai Járásbíróság munkáját 6 ülnök segíti, többen közülük először jelentkeztek erre a posztra. – 42 éves pedagógiai tevékenységem alatt bizonyára volt rengeteg olyan fiatalkorú, ifjúkori cselekedet, amelynek az indokát, miértjét el tudom mondani. S segíteni tudom az ezzel kapcsolatos bírói ítélkezést - említette György Gyula, aki most először lett ülnök a Nagykanizsai Járásbíróságon.


Nagykanizsai Járásbíróság munkáját 6 ülnök segíti, megbízásuk 4 évre szól

A frissen megválasztott ülnökök jogai megegyeznek, szaktudásukkal az ítélkezésben segítik a bírák munkáját. – Szinte kizárólag csak a fiatalkorúak 8 évet vagy azt meghaladó szabadságvesztéssel fenyegetett ügyeiben vesznek részt olyan ülnökök, akik pedagógusok, pszichológusok, gyermekvédelmi vagy nevelési tanácsadóban, gyámügyben tevékenykedő, felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek. Ezt a szaktudást használja fel a bíróság ahhoz, hogy még szakszerűbb, precízebb, pontosabb ítéletek születhessenek - mondta Dr. Hajdu Ildikó, a Nagykanizsai Járásbíróság elnöke.

Az ülnökök megbízása 4 évre szól, de amennyiben a mandátum lejárta után nem töltik be a 70. életévüket, újra jelentkezhetnek a posztra.