Fényírók

2019. máj. 31.

Fotótörténeti kiállítás nyílt a Thúry György Múzeumban. A Fényírók című időszaki tárlat  1860-tól  1920-ig mutatja be Nagykanizsa fotósait. A kiállítás létrejöttét a múzeum gyűjteménye ihlette, hiszen az intézmény nagyon régi fényképfelvétellel rendelkezik. 

A Nagykanizsát bemutató régi fotófelvételek speciális részét képezik a múzeum gyűjteményének, amely a mai napig gyarapodik, sokan adományoznak az intézménynek régi családi fotókat, városképeket. A kiállítás megnyitóján Dénes Sándor polgármester hangsúlyozta: a múzeum minden kiállítása az itt élő emberek életének és örökségének részleteit tárja mindannyiunk elé, bemutatva azt, milyen mélyre is nyúlik Kanizsa múltja és máig élő hagyománya. 

- Az igazi élő hagyomány valójában nem a tárgyakban és a képekben létezik, sokkal inkább mibennünk, akik a szívünkben, lelkünkben és cselekedeteinkben őrizzük a múlt emlékeit és értékeit – mondta Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere. A tárlatot Kapillerné Megyeri Anna történész-főmuzeológus nyitotta meg. – A most nyíló tárlaton maga a fénykép a legfontosabb műtárgy, s a képek által hordozott kultúrtörténeti érték bontakozik ki szemünk előtt – fogalmazott Kapillerné Megyeri Anna, a Göcseji Múzeum főmuzeológus-történésze.

Pár évvel ezelőtt, a divatkiállítás kapcsán került több száz fotó Kunics Zsuzsa történész-muzeológus kezébe. A kiállítás kurátora akkor szembesült azzal, hogy nagyon sok fotográfusról – akiknek a neve ugyan ismert lehet – nem lehet tudni semmit. – Azt tudjuk a fotók alapján, hogy valamikor a századforduló táján már itt dolgoztak, a ’10-es, ’20-as években is még itt fotóztak, de semmit nem tudtunk az életükről. Néhány évvel ezelőtt Mathea Károlyt kezdtem el kutatni, ő kapcsán már jönnek a többiek. A rivális Vértes Antal. Az emberre is kiváncsi voltam. Természetes, hogy ilyenkor a fotós életútját is vizsgáljuk, kiket fotózott, kikről készített portrét, az I. világháború alatt milyen felvételeket készített, csoportképeket, eseményeket – árulta el Kunics Zsuzsa,  történész-muzeológus, a kiállítás kurátora. A frissen megnyílt tárlat a közelgő Múzeumok éjszakáján is látható lesz, de az érdeklődők egészen szeptemberig megnézhetik.