GasztroKanizsa: Pávafarok Somogyországból

2019. máj. 25.

Gergina Andrea Somogyhatvanban tanulta meg anyósa egyik rokonától a pávafarok elkészítését. A sütés rejtelmeibe édesanyja vezette be még egész fiatal leány korában, aztán kedvet kapott hozzá. Bolti eladó szeretett volna lenni, nem készült sem cukrásznak, sem fodrásznak, ami végül a szakmája lett. A rokonai ma is szívesen fordulnak hozzá, ha tortára van szükségük. Andi örömmel teljesíti a kérésüket, legyen szó teknősbékáról vagy díszes, emeletes tortáról. Elárulta a sikerének titkát is. Először elképzeli maga előtt a torta végleges képét, és utána már minden megy magától.


Gergina Andrea anyósa egyik rokonától tanulta a finom és egyszerűen elkészíthető pávafarok receptjét (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Olvasóinkkal egy finom és egyszerűen elkészíthető sütemény receptjét osztotta meg, mellyel ünnepi alkalmakkor lephetjük meg a családunkat.

A pávafaroknak létezik másfajta variációja is – jegyezte meg. Ha valaki a tészta közepébe banánt rak, akkor úgy hívják, hogy elefántkönny.

A tészta hozzávalói:

7 db tojás, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg kakaópor, 1 kanál liszt, fél kiskanál szódabikarbóna, margarin a tepsi kikenéséhez és liszt a megszórásához.

A krém hozzávalói:

2 dl tej, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 20 dkg ráma margarin, 14 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor.

Elkészítése:

A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, a lisztet, a szódabikarbónát, végül a tojások keményre vert habját. Margarinozott, lisztezett tepsibe öntjük, megsütjük, és még melegen, lisztezett konyharuhára téve feltekerjük.

A krém elkészítése:

A tejet, a tojást és a lisztet felfőzzük. Ha kihűlt, belekeverjük a margarint, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A krém felét rákenjük a kihűlt lapra. A krém másik felébe kakaóport hintünk és egy kevés rumot öntünk, összekeverjük, majd rákenjük a fehér krémre és feltekerjük. Díszítéséhez különböző gyümölcsöket használhatunk.

Bakonyi Erzsébet