GasztroKanizsa: Sonkamaradékos ételek

facebook megosztás

Húsvétra a kelleténél több sonkát vásárolt Habda Ivett masszőr, így a maradékokból kétféle ételt is összeállította hétvégén.


Habda Ivett a húsvétról maradt sonkát felhasználva kreált gyorsan elkészíthető ételeket (Fotó: Kanizsa)

– Persze, ezeket bármikor el lehet készíteni, nagyon finomak, és pillanatok alatt megvannak. Nekem négy gyerek mellett ez fő szempont. S az is könnyítést jelentett,hogy minden alapanyag megvolt hozzá otthon.

Rakott burgonya újragondolva

Hozzávalók:

50 dkg burgonya, 25 dkg főtt sonka, 6 db főtt tojás, 5 dl tejföl, 2 db tojás,1 csomag újhagyma, 2 dkg vaj, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors.

Elkészítése:

A burgonyát héjastól megmosom és megfőzöm. A kockára vágott sonkát olívaolajon átpirítom, fűszerezem, majd félreteszem. Az újhagymát egy centis darabokra felvágom, a tejfölt 2 tojással kikeverem és sózom, borsozom. A megfőtt burgonyát leszűröm, picit hűlni hagyom, megtisztítom, és egy centis karikákra szelem. A kivajazott tűzálló tálba rétegezve belehelyezem a burgonyát, a hagymakarikákat, miközben sózom és meglocsolom tejföllel. Aztán a sonka következik és egy sor főtt tojás. Ezt ismételjük, de a tetejére egy sor burgonya kerüljön. A végén ráöntöm a maradék tejfölt, mint egy takarót, és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm, amíg aranybarna lesz. Fejes salátával tálalom.

Sonkás spagetti

Hozzávalók:

50 dkg spagetti tészta, 5 dl főzőtejszín, 20-30 dkg füstölt sonka, 20 dkg sajt, petrezselyemzöld, só, bors, olaj.

Elkészítése:

A tésztát forrásban levő sós vízbe teszem főni. A sonkát egy centis kockákra felaprítom, olajban átpirítom, majd ráöntöm a tejszínt és felforralom. Sózom, borsozom, majd leveszem a tűzről és rászórom a felaprított petrezselyemzöldjét. Végül a megfőtt tésztát leszűröm és összekeverem a sonkás mártással. Én most rétegezve tálaltam azért, hogy jól beszívja a tészta mindenhol a mártást, és ne az edény alján tocsogjon. Tányérra tálalva, megszórom reszelt sajttal.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.