Harc a trónért

Középkori trónok harca elevenedett meg a HSMK színpadán. Az Orlai Produkció ezúttal Az oroszlán télen című színművet mutatta be Nagykanizsán. A karácsonyi vacsoraasztal körül kibontakozó családi és trónviszályt többek között Gálffi László és Hernádi Judit tolmácsolásában láthatták a nézők.

A nagy angol király, II. Henrik összehívja családját karácsonyra, hogy rendelkezzen az ország sorsa felett. Míg az uralkodó a legkisebb fiát szeretné utódjának, addig a királyné a legidősebb fivért látná szívesen a trónon. A középső testvér méltatlanul a háttérbe szorul. Mindez számtalan konfliktushoz vezet a darabban.

– Szövetség létezik közöttük, ez a darab lényege, ami, persze, nem tudom, történelmileg mennyire hiteles. Addig kellenek egymásnak a testvérek, amíg azt érzik, hogy a trónra számíthatnak. Valódi testvéri szeretet nincs közöttük, inkább a szüleik elleni gyűlölet az, ami összefogja őket – fogalmazott Mészáros Máté.


A három testvért (balról jobbra: Mészáros Máté, Schruff Milán és Ötvös András) csak a szüleik iránti gyűlölet tartja össze

A színművész a középső fiút alakítja, a szülőket Hernádi Judit és Gálffi László. Utóbbi második alkalommal bújt Henrik bőrébe.

– A ’90-es évek közepe lehetett, és szerintem egy nagyon remek előadás volt. Akkor még prózát is játszott a Madách-színház, ott adtuk elő. Eljött az egyik mesterem is, Morvai István, aki azt mondta: Lacikám, mindenben jó vagy, csakhogy ez nem Az oroszlán télen, hanem „az oroszlán nyáron”. 45 voltam akkor, és ez így bennem maradt – mesélte Gálffi László.

Az oroszlán télen című darabot James Goldman írta 1966-ban, ám a mű csak két évvel később vált híressé, amikor a mozikban is bemutatták a történetet Peter O’Toole és Kathrine Hepburn főszereplésével.