Holnap ítéletet hirdetnek a röntgengéppel trükköző páros bűnperében

A jelentős kárt okozó csalással vádolt K. B. és társán kívül, kedden bíróság elé áll a diszkó előtt balhézó, zalaegerszegi testvérpár, valamint egy ügyfeleit átverő sírköves is.

Holnap ítéletet hirdetnek a röntgengéppel trükköző páros bűnperében

Közel 45 millió forintos kárt okozó csalás elkövetésével vádolják azt a párost, akik egy röntgengép adásvétele során trükköztek: a sértett egy dunántúli város önkormányzata.

Keddre ismét a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa elé idézték azt a két embert, akiket jelentős kárt – 44 millió 375 ezer forint– okozó csalás bűntettével és más bűncselekményekkel is megvádolt az ügyészség. A vád szerint a K. B. és társa vezetése alatt álló cég egy dunántúli város önkormányzatával kötött szerződést egy röntgengép szállítására, még 2010. január 4. napján. A vádlottak az eredeti szállítási szerződésben meghatározott röntgengéptől eltérő, jóval gyengébb teljesítményű és kisebb értékű műszert szállítottak le, valótlan tartalmú okiratokkal. Eközben az önkormányzat a szerződésben vállalt összeget már átutalta részükre.

Ezt követően a II. rendű vádlott a cég számlájára érkező pénzből, a projekttel összefüggésbe nem hozható célokra utalt vagy utaltatott át különböző összegeket. Az okozott kár nem térült meg. A Zalaegerszegi Törvényszéken holnap ítéletet hirdet a bíróság a büntetőügyben.

Kedden ismét a bíróság elé áll a diszkó előtt balhézó, zalaegerszegi testvérpár

Holnap folytatódik annak a zalaegerszegi, egyébként még csupán a húszas évei elején járó testvérpárnak a tárgyalása, akik úgy gondolták jónak, hogy karddal és ütővel kell revansot venni azért, mert viselkedésük miatt hazaküldték őket egy szórakozóhelyről. A 2017 tavaszán történt bűncselekmény miatt a megyeszékhely járásbíróságán vonják felelősségre a két fiatalembert: a balhés tesók – H. A. és társa – bűnösségéről és büntetéséről dr. Gaider Bálint bíró dönt majd.

Az I. rendű vádlott, H. A.egy 22 éves, büntetlen előéletű zalaegerszegi férfi. Társát – az öccsét –, a mindössze 20 esztendős II. rendű terheltet azonban vagyon elleni bűncselekmények miatt,korábban már felelősségre vonta a bíróság. A testvérpár, valamint a mai napig ismeretlen társuk 2017. április 08-án hajnalban egy zalaegerszegi, Berzsenyi Dániel utcai  szórakozóhelyen tartózkodtak ittas állapotban, amikor  az egyik  biztonsági őr távozásra szólította fel őket.

Ekkor mindhárman  távoztak, azonban háromnegyed öt körül, személygépkocsival visszamentek a szórakozóhelyhez, és a mulató előtti területen megálltak. Az I. rendű vádlott egy kardnak látszó tárggyal, míg a II. rendű vádlott pedig egy baseball ütővel a kezében szállt ki a járműből. H. A. ezt követően kiabálva és fenyegetve, a karddal– míg öccse az ütővel – indult el a szórakozóhely bejárata felé, amikor egy másik biztonsági őr a vádlottak erőszakos fellépésének megakadályozása érdekében,még a szórakozóhely előtti területen kicsavarta a II. rendű vádlott kezéből a baseball-ütőt. Időközben több személy dulakodni kezdett a helyszínen, melynek során H. A.,a kezében lévő karddal megvágta az egyik, dulakodásban részt vevő személy bal kezét. A megvágott ember sérülésének tényleges gyógytartama 8 napon túli, mintegy 60 nap volt.

A vádlottak és máig ismeretlen társuk olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy az a szórakozóhely közelében tartózkodó személyekben megbotránkozást, félelmet, riadalmat keltsen.Mindezekért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség testi sértés bűntette és garázdaság bűntette miatt emelt vádat a két férfi ellen a megyeszékhely járásbíróságán. A holnapi tárgyaláson tanúk meghallgatása várható.

Átverte az ügyfeleit a sírköves

Holnap az elsőfokú nyilvános előkészítő ülésére megy a bűnperében a kőfaragással foglalkozó B-H. S., akit azzal vádolnak a zalaegerszegi ügyészek, hogy négy ügyfelét is átverte, akiknek több, mint fél millió forintos kárt okozott a csalásaival.

A vádirat szerint B-H. S. 2014-től egy szombathelyi kft. ügyvezetőjeként kőfaragással foglalkozott, síremlékeket készített és újított fel. A cég 2017. április 6-tól felszámolás alá került, azonban a férfi ezt követően is elvállalt különböző munkákat. A sértettekkel való egyeztetés során nem tájékoztatta őket arról, hogy az ügyvezetése alatt álló céget felszámolják, és az átvett előlegeket sem a vállalt munka elvégzésére fordította.

A vádirat 2017 májusa és 2018 júniusa között 3 esetet rögzít, amikor B-H. S.a4 sértettnek több, mint fél millió forint kárt okozott. A büntetőügyben a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Sinkó Vilmos vezette büntetőtanácsa ítélkezik majd, a vád: csalás bűntette.

Papp Attila