Idén is kiemelkedő bírósági teljesítményről lehetett beszámolni az Európai ügyek bizottsága ülésén

facebook megosztás

Az Európai Bizottság 7. alkalommal kiadott eredménytábláján a hazai igazságszolgáltatást továbbra is olyan eredményekkel büszkélkedhet, mely alapján Európa élmezőnyébe tartozik – hangsúlyozta dr. Tóth Áron László, az Országos Bírósági Hivatal elnöki kabinetjének főosztályvezetője az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának ülésén tartott beszámolójában.

Dr. Tóth Áron László a mennyiségi mutatók alapján kiemelte, hogy 28 tagállam közül hazánkban a második legalacsonyabb a folyamatban maradt elsőfokú közigazgatási ügyek 100 lakosra vetített száma. A minőségi mutatók közül továbbá kiemelte az elektronikus eljárások teljeskörűségét, melyet csak kevés európai ország mondhat el magáról.

A bizottsági ülésen dr. Bóka János európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár kiemelte, hogy a bírákat és az Országos Bírósági Hivatalt elismerés illeti a kiváló helyezésekért. Felhívta a figyelmet, hogy a hazai bíróságok élen járnak a digitális megoldások terén, melyet legutóbb a V4 országok is megismerhettek. Hangsúlyozta: az Országos Bírósági Hivatal elnökének, dr. Handó Tündének vitathatatlan érdeme, hogy Magyarország bíróságai az elmúlt években töretlenül Európa legjobbjai között szerepelnek.

Az igazságügyi eredménytábla a polgári jogi, a kereskedelmi és a közigazgatási ügyek tekintetében hasonlítja össze a tagállamok igazságszolgáltatását. Magyarország az ítélkezés hatékonyságára vonatkozó mutatók többségét illetően már az elmúlt években is a rangsor elején végezett. Az idei eredménytábla szerint második legalacsonyabb, a már említett közigazgatási ügyek mellett, a védjegy ügyek időtartama is. Előkelő helyezést – 5. hely – értünk el az elsőfokú civilisztikai ügyek és általában a közigazgatási ügyek időtartamát illetően, miközben Hollandia a nyolcadik, Finnország a tizenkettedik, Francia- és Olaszország pedig a tizennyolcadik és huszadik helyet foglalja csak el a rangsorban.

A magyar bírák nem csupán gyorsan és hatékonyan, de magas színvonalon is ítélkeznek, ami nem kis részben, folyamatos (ön)képzésüknek köszönhető. E vonatkozásban érdemes kiemelni az igazságügyi eredménytábla azon megállapítását, miszerint az uniós jogi képzéseken a magyarok a második legaktívabbak. Az eredménytábla kitért az ügyfél-elégedettség és a magyar polgárok bíróságokba vetett bizalmának értékelésére: ez utóbbiról elmondható, hogy az érdemi választ adók jelentős többsége szerint – minden ellenkező híreszteléssel szemben – Magyarország bíróságai függetlenül, befolyásmentesen végzik a munkájukat.

Ide kapcsolódó hír: úgy áll a dolog, hogy ez a tender idén is folytatódni fog. Újabb sikerként könyvelhető el, hogy 2019 első negyedévében változatlanul több ügyet fejeztek be a bíróságok, mint amennyi érkezett.

A törvényszékeken a befejezések száma 7,6%-kal – több mint 22 ezerrel – haladta meg az ügyérkezések számát (318 ezer befejezett és 296 ezer érkezett ügy). A peres ügyeknél a befejezés javára mutatkozó többlet még magasabb: 17%.Az ítélőtáblákon pedig összességében 19,2%-kal, peres ügyből 33,7%-kal többet fejeztek be, mint amennyi érkezett. Az ezt igazoló, „beszédes” diagrammot ide kattintva tekinthetik meg.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.