Illatos Isabella az év balatoni fagyija

Szigligeten, a nagypapa szőlőjében szüretelt szőlő adja az alapját a Balaton Fagyija 2019 díj győztesének. Az Illatos Isabella fantázianevű fagyit Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagyimestere alkotta meg, akinek remekei évek óta hódítanak a versenyeken.


A Balaton fagyija 2019 – Illatos Izabella (Fotó: Krausz Andrea)

Hamisítatlanul helyi és természetes alapanyagból készül az idei év balatoni fagyija, aminek nemcsak az íze meggyőző, de a neve is szépen cseng. Az Illatos Isabellának a névazonos kékszőlő fajta adja meg a karakterét. A sorbet fagyi 70 százalékban Isabella és 30 százalékban Othello szőlőből készült. – Azért ez az arány, mert az Isabella szőlő az üde illatot, a fagyi ízélményét adja, míg az Othello a zamatáért, a testességért és a gyönyörű színért felel – mondta Somogyi Renáta. A fiatal cukrász neve több hazai és nemzetközi megméretés kapcsán is ismerős lehet, hiszen a tavalyi országos versenyen az általa megálmodott bazsalikomos málna lett az év fagyija, sőt Renáta 2017-ben is elhódította a legjobb balatoni fagylaltnak járó címet.

Az idei versenyre 13 balatoni fagyizó nevezett 26 finomsággal. A győztest és a legjobbakat csütörtökön mutatták be Siófokon, ahol különdíjakat is kiosztott a versenyt szervező Balatoni Turizmus Szövetség. Különdíjat kapott a balatonmáriafürdői Florida fagyizó keresztúri szilvás meggyese és a földvári Kárpátiék mákos túrógombóc fagyija is.

A zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga, a színvonal egyre magasabb, a top fagyizók pedig évről-évre kitesznek magukért. Erdélyi Balázs, Magyar Cukrász Iparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint – bár a hagyományos csoki, vanília, citrom ízeket nem lehet letaszítani a trónról – a fogyasztók keresik az újdonságokat, amelyeknél nem elég a hangzatos név. Mivel az egészségtudatosság a fagyizásba is begyűrűzött, ezért ma már fontos, hogy a jeges édesség milyen alapanyagból készül.

– A trend abba az irányba megy, hogy minél kevesebb kényelmi terméket használjunk és minél többtermészetes alapanyagot, mert így sokkal jobb lesz a fagyi minősége, de akár az élettani hatása is, hiszen egy fagyi egészséges élelmiszer is tud lenni – mondta Erdélyi Balázs. Az idei már a hatodik Balaton Fagyija verseny volt, amiről Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke azt mondta, hogy az évek alatt a Nyitott Balaton programsorozat kiemelkedő eseményévé vált, amin keresztül a balatoni gasztronómiát is népszerűsítik. – A fagylalt jó hívószó, amivel ugyanúgy meg lehet mozgatni a turistákat, mint a borokkal – mondta Fekete Tamás és azt is hozzátette: azon dolgoznak, hogy a versenyben részt vett fagyizókat összekössék egy javasolt kerékpáros túrával.

Forrás: Krausz Andrea/likebalaton.hu