Ima a papokért és a szerzetesekért

A jó pásztor vasárnapját ünnepli a katolikus egyház. Ezen a napon minden szentmisén a papokért és a szerzetesekért imádkoznak.

A katolikus egyházban húsvét negyedik vasárnapja a hivatások világnapja, ilyenkor minden szentmisén a papokért és a szerzetesekért imádkoznak, hogy odaadóan szolgálják az Istent. A vasárnap délelőtti szentmisén Szűcs Imre, a Felsőtemplom plébánosa azt mondta, jó papnak lenni: „Isten kiválasztott bennünket arra, hogy másoknak segítsünk, miközben nekünk is arra kell törekednünk, hogy az örök üdvösséget elnyerjük.”


Szűcs Imre: Isten kiválasztott bennünket arra, hogy másoknak segítsünk (Fotó: archív/Gergely Szilárd)

Hozzátette: Európa és a magyar nemzet sokat köszönhet a papságnak, amely a kegyelem közvetítőjeként nemcsak a keresztény életre térített, hanem a latin műveltséget és kultúrát is magával hozta. István király annyira tisztelte a papokat, hogy a nép szeretetébe ajánlotta őket, ma azonban mintha hitelüket vesztették volna.

– Elgondolkodtam, mi lehet ennek az oka, és rádöbbentem valamire – fogalmazott. – A papi hivatás forrása a család. A szülők szeretete, hites elköteleződése és az imádságos légkör valahogy megrendült a mi társadalmunkban is. Az édesanyák, az édesapák jó példája, hűsége valóban sok papi és szerzetesi hivatáshoz vezette el és vezethetné el ma is gyermekeiket. Nem nagy szavakkal, hanem a csendes helytállás tanúságtételével.


Jézus az egyik példabeszédében nevezte magát a jó pásztornak, aki az életét adja a juhaiért (Fotó: archív/Gergely Szilárd)

Jézus az egyik példabeszédében nevezte magát a jó pásztornak, aki az életét adja a juhaiért – szemben a fizetségért dolgozó béressel, aki nem törődik a nyájjal, és elszalad, amikor látja, hogy jön a farkas.

Borítókép: Jézus, a jó pásztor. Forrás: Pixabay