Jól halad a letenyei Mura-híd felújítása, de nem csak emiatt érdemes kiruccanni a Mura partján fekvő városba

facebook megosztás

Letenye és Nagykanizsa között mindössze 25 kilométer a távolság, amely Murafölde gyönyörű dombjain át vezet, és amit érdemes leküzdeni – akár gyalog, akár kerékpárral.

Nekem mindkettő megvolt, így élő tanúja vagyok annak, hogy egy egész napos, kitűnő családi program lehet Murafölde fővárosa és a Mura városa közötti távolság legyűrése. Egyszerűen gyönyörű a dél-zalai táj, amivel oly nehéz betelni.

Ha bicajjal indulunk útnak, érdemes a Sormás – Szepetnek – Semjénháza – Molnári – Tótszerdahely – Letenye útvonalat választani. Ha pedig a bakancsos turizmus mellett döntünk, akkor a Becsehelyen át vezető utat ajánlom: Nagykanizsától egészen Sormás végéig, majd a Becsehely előtt keresztülfutó Borsfai-pataktól egészen a letenyei határátkelőig gyalog- és kerékpárutakon tudunk sétálni. Ha kiértünk a Mura partjára, és kipihentük magunkat, Letenye központjából egyszerűen hazabuszozhatunk Kanizsára, de meg is fordíthatjuk az erőpróbát: reggel kimegyünk tömegközlekedéssel, és hazasétálunk. Higgyék el, nagyon megéri, a táj egyszerűen fenséges látványt nyújt.

Letenyén is érdemes kicsit elidőzni, főként úgy, hogy néhány nap múlva újra kinyit a városka strandja – remélhetőleg az időjárás is a kegyeibe fogad végre minket. A Mura parti város múltját idén márciusban, mikor a dél-zalai település, a várossá válásának 30 éves évfordulóját ünnepelte, Cseresnyés Péter, Dél-Zala országgyűlési képviselője is magasztalta: „Letenye a múltban számos megpróbáltatást át- és túlélt, ami az itt élők erejét, tettrekészségét dicséri – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője, hozzátéve: az elmúlt 30 esztendő pedig, de különösen az utóbbi néhány év, valódi sikertörténet. A városi rangot szerzett település él a lehetőségeivel, és a kormányzati támogatás segítségével az élet minden területén fejlődik.”

„Ha visszatekintünk a múltra, bátran kijelenthetjük, hogy Letenye kiállta az idők próbáját. A hét évszázados dokumentált története során többször majdnem megsemmisült, de sem az oszmán hódítók, sem a járványok, sem a politika, sem az átkos Trianon nem tudta eltüntetni. Nem, mert az itt élők mindig élni, dolgozni akartak pont úgy, ahogyan a mai alkotó, tettre kész közösség tagjai is.” – fogalmazott Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

És akkor a letenyei Mura-híd felújításáról. Ha már ott voltam, a fotómasinámért nyúltam, és készítettem néhány képet a jó ütemben zajló munkákról.

A hídon éppen a vaselemek rozsdától való megtisztítása zajlott, amolyan homokfúvó gépek segítségével. Ezen kívül, elkezdték a cseréjét a régi útburkolatnak is, amely azért sem egyszerű dolog, mert – mint azt megnézhettem – a beton burkolatot rengeteg vassal erősítették meg egykor, ami most sem lesz másképp, hiszen egy folyó felett átívelő szerkezet útfelületéről van szó.

A munkálatok várhatóan az idei esztendő augusztusára befejeződnek majd, ami azért is sürgetően kívánatos, hiszen nyaranta hatalmas forgalmat bonyolít le a régi letenyei határátkelő is.

Mint azt a zalai rendőrség korábban jelezte: a letenyei határátkelőkön egyre nagyobb az autóbusz-forgalom, ugyanis utazási irodák kínai, illetve dél-koreai turistáknak olyan európai buszos kör­utakat szerveznek, amelyek általában a prágai repülőtérről indulnak, és Letenyén keresztül viszik az ázsiai utasokat tovább dél felé.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.