Kanizsai égenjárókat mutat be a Thúry György Múzeum legújabb tárlata

A tegnap délután megnyitott tárlat a kanizsai ejtőernyősök történetét ismerteti. Az intézmény igazgatója elmondta, a Thúry György Múzeum egyik fő célja, hogy minden egykori jelentős helyi klub, csoportosulás munkáját és hagyatékát megőrizze az utókor számára. – Akik visszatekintenek Nagykanizsa múltjára, azok láthatják, hogy volt egy ejtőernyős klub. Ebben az időszakban éltek közösségi életet az emberek, ide tartozott az ejtőernyőzés is. Így én csak szeretném biztatni az embereket, hogy akinek van türelme, kedve, az gyűjtse össze a közösségi élményeit, és ennek a dokumentumait hozza el hozzánk vagy írja le emlékeit, s azokat is behozhatja a Thúry György Múzeumba - fogalmazott Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.


Fontos, hogy minden egykor jelentős helyi klub, csoportosulás munkáját és hagyatékát megőrizzük az utókornak  (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A kiállítás alapját Somodi György „A kanizsai ejtőernyőzésről” című könyve és gyűjtése adta. Az Égenjárók című tárlat egészen az ugrások kezdetétől mutatja be a dél-zalai klubot és legszebb korszakát. – Nagyon jól működő és összetartó közösség volt. Ami meghatározta a mindennapjaikat, azok a különböző ejtőernyős bemutatók, amiket évente legalább egyszer megrendeztek, de különböző klubesteket, klubdélutánokat is tartottak. Valamint nagyon fontos, hogy az ejtőernyősöknek nagyon komoly kiképzésen kellett átesniük. Fizikai felmérések és különböző elméleti oktatás is a részét képezte ennek. Ez meghatározta a mindennapjaikat - nyilatkozta Horváth Franciska, Thúry György Múzeum történész-muzeológusa.


Az ejtőernyőzés kialakulását is bemutatja a Thúry György Múzeum új tárlata (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A tárlatot Horváth Jánosné nyitotta meg. Az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke köszöntőjében rávilágított, az 1956-ban alapított klub sikere egyebek mellett az ejtőernyőzés szeretete miatt Kanizsára érkező kiváló szakembereknek volt köszönhető. – 1956. december 29-én jött létre a Nagykanizsai Repülőklub, vitorlázó és ejtőernyős szakosztályokkal. A gyakorlati repülés a következő évben, 1957. május 18-án kezdődött. Az első oktató a nyíregyházi Harai Imre repülőtér-parancsnok volt, s az egykori Párduc csatarepülőgép-pilóta, Somogyvári László hangármester volt - mondta  Horváth Jánosné. 

A kanizsai klub története mellett az ejtőernyőzés kezdeteit is bemutató tárlatot június 22-ig, a Múzeumok Éjszakájáig tekinthetik meg az érdeklődők.