Közeledik az ítéletnap K. A. számára – Nagyon is tudta, mit termeszt az osztrák nagyi

Csütörtökön a drogtermesztő nagyin kívül bíróság elé áll Gy. Gy. is, aki földművesnek próbálta kiadni magát: nem jött össze neki…

Nagyon is tudta, mit termeszt az osztrák nagyi

Pontosan tudta K. A., hogy el kell fednie a kannabisz jellegzetes szagát a citromfű illatával, ezért termesztette a citromfű ágyásban a drognak való növényt a nagymama-korú, osztrák nő Keszthelyen. Holnap kábítószer birtoklásának bűntette miatt kell ismét a Balaton-parti város járásbírósága elé állnia. Közeledik számára az ítéletnap, hiszen csütörtökön már a szakértői véleményeket, és a bűnügyben keletkezett iratokat ismertetik majd. Az osztrák nő bűnösségéről és büntetéséről dr. Szilbereki-Vajda Dóra bíró dönt.

Az 57 éves, Magyarországon élő osztrák nő 2017. július 30-át megelőző időszakban, a keszthelyi házas ingatlanán és a telekkel egybenyíló másik telken, 3 méter hosszú és 0,5 – 1 méter széles citromfű ágyásban – hogy a citromfű állomány a kendernövény határozott, erős illatát elnyomja – marihuána növényeket termesztett, és a növényeket rendszeresen gondozta is.

A 2017. július 30. napján foganatosított rendőri szemle során a Keszthelyi Rendőrkapitányság nyomozói az ingatlanokon 34 db élő kannabisz növényt, a kamara helyiségben pedig egy szárításra felakasztott növénytövet talált és foglalt le. A szakértői vizsgálat egyértelműen igazolta a növények kábítószer előállítására alkalmas voltát, amely miatt a Keszthelyi Járási Ügyészség kábítószer birtoklás bűntette miatt emelt vádat K. A. ellen a Balaton-parti város járásbíróságán. Ha bűnösnek találják az 57 éves osztrák asszonyt, akár évekre is a rácsok mögé küldheti a bíróság, hiszen a kábítószer birtoklás büntetési tétele már az úgynevezett „alapesetben” is egytől öt évig terjed.

Csütörtökön áll először bíróság elé Gy. Gy., aki szakavatott földművesnek próbálta kiadni magát, de pancser volt, nem földműves

Eléggé pancserül próbálta meg, egy gagyi módon összeeszkábált – azaz hamis – oklevéllel becsapni a megyei kormányhivatal munkatársait az a 60 éves, zalaegerszegi férfi, aki ellen nemrégiben emeltek vádat a megyeszékhely ügyészei. Gy. Gy. azért szeretett volna hamis oklevelével a földműves nyilvántartásba kerülni, hogy ily módon, kedvezőbb feltételekkel tudjon majd termőföldeket vásárolni. A nagy „okosság” már az első lépésnél megbukott, így a férfi nem a megszerezni kívánt földdarabra, hanem a Zalaegerszegi Járásbíróságra mehet csütörtökön: sorsáról dr. Gaider Bálint büntetőbíró dönt majd. Holnap az előkészítő ülés utáni elsőfokú, első tárgyalásra kerül sor, ahol a büntetőügy tanúit hallgatja meg a bíróság.

A 60 éves, zalaegerszegi Gy. Gy. termőföld vásárlási szándékkal kívánt földművesként bejelentkezni a földműves nyilvántartásba, amely egy közhiteles országos nyilvántartás. Ennek egyik – választható – feltétele, hogy kérelmében igazolja a mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettségekről szóló, igazoló okirat meglétét. A férfi annak érdekében, hogy e feltételt teljesítse, 2017. június 02. napját megelőzően, de pontosan már meg nem határozható időben és helyen készített, vagy készíttetett egy részben gépírással, részben kézírással írt, hamis és valótlan tartalmú oklevelet. E szerint egy kecskeméti szakközépiskola által szervezett „Gyümölcstermelő” Szaktanfolyamon jól megfelelt képesítő vizsgát tett. Az oklevél kiállításának helyéül Nagykanizsa, míg a kiállítás idejeként 2016. június 11. napja került feltüntetésre. Az oklevelet a szakközépiskola vizsgabizottságának bélyegző lenyomatával látta el, valamint a vizsgabizottság elnökeként, és a vizsgabizottság titkáraként is – az érintettek nevében – maga írt alá, következésképp hamis okiratot készített.

Ténylegesen sem a megjelölt szakközépiskola, sem a Kanizsai Kulturális Központ egyik intézményegységében sem szerveztek „Gyümölcstermelő” szaktanfolyamot, ilyen oklevelet sem állítottak ki, Gy. Gy. nem volt tanulója egyik intézménynek sem, továbbá az oklevélen a vizsgabizottság elnökeként és a vizsgabizottság titkáraként feltüntetett személyek sem álltak ott alkalmazásban. Az okiraton szereplő bélyegzőlenyomat sem azonos az intézmény által használt pecséttel.

Ezt követően a férfi 2017. június 02. napján, 11 óra körüli időben megjelent a Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földhivatali Osztályán, és földműves nyilvántartásba vétel iránti kérelmet nyújtott be, melyhez csatolta a hamis és valótlan tartalmú közokiratot. Az ügyintéző lemásolta a férfi által benyújtott oklevelet és átvette a kitöltött kérelmet. Néhány perc elteltével Gy. Gy. ismét megjelent a hivatalban, azzal, hogy az oklevélmásolat nem jó, kéri, hogy azt semmisítsék meg, majd az ügyintéző előtt ráírta az oklevélre annak sorszámát: 2016/0129, és másolás céljából ismét átadta az ügyintéző részére, hogy a kérelméhez csatolja. Az ügyintéző ezt követően lemásolta az ily módon „kiegészített” okiratot, és a kérelemmel együtt iktatták.

Az ügyintéző számára azonban Gy. Gy. magatartása, valamint az oklevél kinézete is gyanút keltett, így megkeresték az oklevelet kiállító szakközépiskolát, amely cáfolta, hogy „Gyümölcstermelő” képzést indított volna: nyilatkozatuk szerint az oklevél hamis, azt nem az intézmény állította ki. Erre figyelemmel a Zala Megyei Kormányhivatal a 2017. június 12. napján kelt határozatával a férfi földművesként való nyilvántartásba vételi kérelmét elutasította, illetve az immár bűnügyet jelezték a nyomozóhatóság irányába is. A rendőrség hamar felgöngyölítette az esetet, majd a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás büntette miatt emelt vádat a 60 esztendős, megyeszékhelyi férfi ellen.

Papp Attila