Mondd, akarsz-e játszani, bringázni, futni…?! – Új életre kelt a Csónakázó-tó, s a fejlesztések a jövőben is folytatódnak

Új fejezet kezdődött a Csónakázó-tó történetében. A nyáron záruló Cyclein a Network 2.0 projekt egyik utolsó mozzanataként átadták Nagykanizsa legújabb játszóterét a napokban, de hamarosan újabb avatás helyszíne lesz a tópart. A fejlesztések jóvoltából a Csó-tó a térség generációkat megszólító, testi és lelki felüdülést egyaránt kínáló szabadidőközpontja lehet.


Fotó: Gergely Szilárd

1400 négyzetméternyi területével a város legnagyobb játszóterének számító parkot szinte azonnal felfedezték és birtokba vették a családok. A jó idő beköszöntével nem akadt olyan hétvége, amikor ne vidám gyerekzsivajtól lett volna hangos a Csónakázó-tó partja. Az utolsó simítások után, a madarak és fák napján hivatalosan is felavatták a Horvát-Magyar Határon Átnyúló Együttműködési Programkeretében elkészült komplexumot.


A történelmi egyházak képviselőinek áldásával… - itt már baj nem lehet…

– A bruttó 80 millió forintból felépült játszótér két jól elkülöníthető részből áll – mondta el Cseke Bence, a Cyclein a Network 2.0 projektmenedzsere. – A büféhez közelebb inkább az óvodások találnak maguknak játékot, a nagyobb terület pedig elsősorban az 5 és 12 év közötti gyerekekre vár. A 15 játékelem közt található hagyományos és fészekhinta, rugós játék, kötélpiramis, de a legnépszerűbb talán a közeli kilátóra emlékeztető, csúszdával körbeépített torony – tette hozzá.


A fejlesztések jóvoltából a Csó-tó a térség generációkat megszólító szabadidőközpontja lehet. Dénes Sándor és Cseresnyés Péter az avatáson

A parkban padokat is elhelyeztek, gondolva a szülők és a nagyszülők kényelmére. De nem csak ejtőzni lehet majd itt: hamarosan a végleges helyükre kerülnek a kültéri fitnesz eszközök, így a felnőttek is átmozgathatják végtagjaikat, amíg a gyerekek játszanak. A bruttó 1,7 millió euró összköltségű Cycle 2.0 többi beruházása csakugyan az aktív pihenést szolgálja. Noha a fejlesztések középpontjában a kerékpáros turizmus áll, az újdonságokat bárki élvezheti, aki szeret a természetben időzni. A Csónakázó-tavat megkerülő, 4,28 kilométer hosszú körsétány például a biciklizés mellett sétálásra, nordic walkingra és futásra is alkalmas lesz – s noha az építése még tart, többen kipróbálták már ezt is.


Cseke Bence: Hamarosan a végleges helyükre kerülnek a kültéri fitnesz eszközök, így a felnőttek is átmozgathatják végtagjaikat

– Az útfelület tükrét mind a keleti, mind a nyugati oldalon kiásták a szakemberek, és jelenleg a körsétány alapozását végzik. A projekt zárására elkészülnek, illetve terveink szerint akkor már vízibiciklizni és csónakázni is lehet majd a tavon – az ehhez szükséges eszközöket az önkormányzat beszerezte.

Cseke Bence elmondta, a horvát-magyar együttműködés részeként a Csónakázó-tónál kialakítanak még egy kerékpáros bázist tűzrakó hellyel, információs táblákkal és szervizfallal, emellett Murakeresztúron és Miklósfán is lesz egy-egy pihenőhely. Kiemelte:a 2017 szeptemberében indult Cycle 2.0 az infrastrukturális fejlesztéseken túl helyi és határon átnyúló kerékpáros események szervezésére, közös promóciós tevékenységre és tematikus turisztikai klaszter kiépítésére is lehetőséget biztosított a Mura térségében.

A játszótér avatásán Dénes Sándor polgármester egy másik jó hírrel is szolgált azoknak, akik szeretnék két keréken felfedezni Nagykanizsát és a Csónakázó-tavat: hamarosan elkészül a Kaposvári utat és a víztározót összekötő, egy kilométeres kerékpárút, erre a város mintegy 83 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. Így az Erzsébet térről is könnyen, gyorsan, s ami a legfontosabb: biztonságosan megközelíthető lesz a Csó-tó.


Radics Bálint és Cseresnyés Péter egyetértenek abban: a turisztikai fejlesztésekhez minőségi szálláshelyek is kellenek

A környék fejlesztéséből az itt tevékenykedő egyesületek, vállalatok is kiveszik a részüket. A kajak-kenu klub folyamatosan korszerűsíti vízi bázisát, a Zalaerdő Zrt. pedig kicsivel több mint egy éve adta át a 48 méter magasból varázslatos panorámával kecsegtető kilátót. Radics Bálint, a TEKER kerékpáros egyesület tagja is figyelemmel kíséri a Csónakázó-tavat érintő beruházásokat, s úgy véli: a megvalósult és tervezett fejlesztésekkel a Csó-tó rövidesen bármely nyugat-európai szabadidőcentrummal felveheti a versenyt. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a helyi szolgáltatók és vendéglátók is felismerjék a terület adottságait, már csak azért is, mert a tónál rendszeresen hirdetnek nagyobb tömegeket is megmozgató rendezvényeket.

– Idén a Spartan Race-szel kezdődött a szezon, a versenyre 22 országból csaknem 10 ezren neveztek – mutatott rá. – Az ősz végéig szinte minden hónapban lesz egy-két olyan program, amely vélhetően az ország távolabbi pontjairól vagy akár a határon túlról is ide csalogathat vendégeket. Egyrészt jó lenne kihasználni ezeket az alkalmakat arra, hogy felhívjuk a látogatók figyelmét a város és a térség turisztikai attrakcióira, másfelől pedig biztosítani kell az érdeklődők elszállásolását, mert vannak olyan időszakok, amikor ez nem megoldott, különösen a nagyrendezvények idején.

Hasonló észrevételeket fogalmazott meg Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő is, aki szerint egy többcsillagos minősítésű szálloda megoldást jelentene az időszakos szálláshiányra. Ráadásul arra is ösztönözheti a turistákat, hogy ne csak átutazzanak, hanem hosszabban időzzenek a városban, s innen szervezzék programjaikat, legyen szó a Magyarországon egyedülálló kanizsai mountainbike-pálya kipróbálásáról, zalakarosi fürdőzésről, családi rafting-túráról a Mura folyón, vagy éppen erdei vonatozásról Csömödéren.


A gyerekek szórakozását 15 játékelem biztosítja

– A Csónakázó-tó a város gyöngyszeme, régi vágya volt mindenkinek, hogy a fejlesztések révén mind jobban ki tudjuk használni – vélekedett a politikus. – Sok évnyi tervezés és előkészítés után, a pályázati forrásoknak köszönhetően lépésről lépésre fejlődik ez a környék. Még jó pár ötlet van a tarsolyunkban, többek között a Zöldtábor rendbetétele. Ha sikerül mindent megvalósítani, akkor elmondhatjuk, hogy Nagykanizsa már nemcsak a lélekszámából adódóan lehet a Mura-térség központja, hanem mint turisztikai tényező is megkerülhetetlen lesz.

Nemes Dóra

 

A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. A cikk tartalma Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának, mint a projektvezető kedvezményezettjének véleményét tükrözi, amely nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság álláspontjának.