Múzeumi tárgyak útja Nagykanizsáról Az inkák aranya kiállításra

A Thúry György Múzeum egyik különleges gyűjteményével is megismerkedhetnek azok, akik felkeresik Az inkák aranya című kiállítást Budapesten. A július 31-ig látogatható, mintegy 3 milliárd forint értékű tárlat az inkák misztikus birodalmába enged betekintést, a tárgyi emlékek közt akad olyan, amelyik több mint 2600 éves. A gyűjtemény nagy része a Peru fővárosában, Limában található Aranymúzeumból származik, de a szervezők a Magyarországon fellelhető anyagot is be kívánták mutatni.


Ilyen és ehhez hasonló agyagedényeket adott kölcsön a kanizsai múzeum a nagyszabású kiállításnak (Fotó: Thúry György Múzeum)

– Ehhez keresték meg a Thúry György Múzeumot. Ugyanis az 1980-as évek elején került ide Ősze András jóvoltából egy perui anyag. A képzőművész 1962 és 1964 között élt Limában, s ott kapott ajándékba csaknem száz tárgyat, amit aztán a Thúry György Múzeumnak adott. Ajándékként érkeztek hozzánk tehát ezek a festett, mintás, állatalakos, különleges agyagedények – mondta el kérdésünkre Száraz Csilla igazgató.

Borítókép: Gyerekek a március 13-án megnyílt Az inkák aranya című kiállításon a budapesti Komplexben (Forrás: Az inkák aranya Facebook-oldala)