Nosztalgia a köbön

facebook megosztás

Különleges vasárnapi mérkőzés előtt áll 17.30 órától az FC Nagykanizsa NB III-as labdarúgó-csapata, hiszen amellett, hogy a Csepel FC-t fogadják a maiak, a kanizsai futball történetének első osztályba jutott korábbi játékosait is köszöntik a találkozó keretében. Barna László vezetőedző a biztos középmezőnybeli tagság ellenére is óvatos a csepeliek elleni meccsel kapcsolatosan.

- Ellenfelünk az életéért küzd, hiszen a mezőny alja elképesztően szoros, tehát egyáltalán nem mehetünk biztosra – fogalmazott a kanizsaiak szakvezetője. - Ők egyáltalán nem nyugodhatnak meg és vélhetően nem is hagyhatják csak az utolsó meccsükre a döntést. Így viszont kimondottan egyedi meccsre számíthatunk, melyen mi is szeretnénk begyűjteni a három pontot. Csáki József eltiltását tölti, Major Máté pedig kidőlt a sorból, rájuk nem számíthatok.


1994 tavaszán valóságos futball-láz tombolt Nagykanizsán, az ezt "előidéző" labdarúgókat is köszöntik vasárnap az Olajbányász-stadionban

Fotó: magángyűjtemény

S hogy még miben áll a vasárnapi találkozó egyedisége? Két korábbi kanizsai csapat tagjait is köszöntik a Csepel-meccs előtt és a szünetben. Érdemes felidézni, hogy az 1993/94-es idény második vonalában, annak is Nyugati csoportjában a Nagykanizsai Olajbányász SE labdarúgó együttese első helyezettként harcolta ki a feljutást, míg az 1998/99-es szezonban a második ligából ezüstérmesként kerülhetett fel a legjobbak közé – mindkét alkalommal úgymond Keszei Ferenc legénységeként. Huszonöt éve, 1994. május 29-én, egy Paksi Atomerőmű SE elleni 5-0-s hazai bajnoki után vált biztossá matematikailag is a feljutás, míg öt évvel később 1999. június 6-án, a Tiszakécske – 1. FC Nagykanizsa/Olajbányász FC párosítás 2-1-es dél-zalai győzelmét követően mondhatták el magukról a kanizsaiak, hogy újra a honi labdarúgás legfelső osztályába jutottak.

Ha ez nem lenne elég, pontosan egy olyan meccspárosítás, vagyis Kanizsa - Csepel alkalmával rendezik a köszöntést, mely egy másik, immár 30 éves emléket is felidézhet: 1989-ben az NB II Nyugati csoportjának 29. fordulójában rendezték a feljutás szempontjából roppant fontos Olajbányász SE - Csepel SC összecsapást 10 ezer néző előtt, melyet a végül fel is jutó „szigetországiak” nyertek meg tizenegyesekkel. A büntetőpárbaj után olyan felhőszakadás kerekedett, hogy olyat talán azóta sem látott Nagykanizsa, így siratva el az akkori kanizsai álmokat... Aztán a futballsors azért később kárpótlást nyújtott.

P.L.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.