Összefogás a határon túli magyar oktatásért

facebook megosztás

Együttműködési megállapodást kötött a Rákóczi Szövetség és a Megyei Jogú Városok Szövetsége annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar gyermek tanuljon az anyanyelvén, valamint tovább erősödjenek a Kárpát-medencei középiskolai kapcsolatok. A szerződés aláírása után Dénes Sándor polgármester azt mondta: Nagykanizsának fontos a határon túli magyarság sorsa, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is támogatja a Rákóczi Szövetség misszióját.

Az Országház Vadásztermében találkoztak a megyei jogú városok polgármesterei a Rákóczi Szövetség vezetőségével. A megjelenteket Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntötte.

– Emberként mindenki annyit ér, amennyit segíteni tud embertársain, magyarként pedig mindig annyit érünk, amennyit segíteni tudunk nemzettársainkon – fogalmazott a házelnök. – Ezen alapul az újonnan megkötött megállapodás is, amely meghatározó a magyarság jövője szempontjából – tette hozzá.


A külhoni magyar oktatás támogatása meghatározó a határon túli magyarság jövője szempontjából. Balról jobbra: Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kövér László házelnök és Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke (Fotó: az Országgyűlés Hivatala)

A Rákóczi Szövetség 1989-es megalapítása óta támogatja a Kárpát-medencei magyarságot a megmaradásért vívott küzdelemben. Ennek részeként 2004-ben elindította Magyar Iskolaválasztási Programját.

– Ami arra hivatott, hogy a külhoni magyar régiókban a magyar családokat arra bátorítsa: amikor a gyermekük 6-7 éves lesz, magyar nyelvű iskolát válasszanak neki, hiszen ezeken a területeken az a gyermek, akit magyar létére a szülei nem magyar iskolába iratnak, nem biztos, hogy felnőttként is magyar ember lesz. Vagyis az asszimilációban és az identitás kialakításában az őseik nyelvének és kultúrájának továbbadásában a külhoni magyar iskolák kulcspozícióban vannak – mutatott rá Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Az együttműködésnek célja a Kárpát-medencei középiskolai kapcsolatok erősítése is, egyebek mellett nyári táborok, kirándulások és fórumok révén. A programokba a megyei jogú városok iskoláit minél szélesebb körben bevonnák.

– Nagyon sok olyan iskola van a városainkban, amely testvériskolája a kinti intézményeknek, így érzelmileg is kötődtünk ehhez a kezdeményezéshez. Nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy ne csupán erkölcsi segítséget nyújtsunk, hanem valamennyi nagyváros, a saját iskoláit is figyelembe véve, anyagi támogatást is adjon – hangsúlyozta Szita Károly, az MJVSZ elnöke.


Az MJVSZ tagjai fontosnak tartják a külhoni magyarság megmaradását (Fotó: az Országgyűlés Hivatala)

A nagykanizsai városvezetőség szintén fontosnak tartja a határon túli kapcsolatok ápolását, valamint a külhoni magyarok segítését.

– A balatonmáriai táborunkban mindig van egy turnus, amikor a testvérvárosok gyermekeit és az őket kísérő kollégákat fogadjuk. Például Kovásznáról mindig jönnek, ahogy Magyarkanizsáról is. Tavaly az oroszországi Togliattiból érkezett egy csoport – mondta el kérdésünkre Dénes Sándor polgármester.

A Rákóczi Szövetséghez Kárpát-medence-szerte több mint 300 középiskolai szervezet tartozik. A Magyar Iskolaválasztási Program eredményeként pedig például a Felvidéken a magyar gyerekeknek ma már a 90 százaléka tanulhat az anyanyelvén.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.