Postásra támadt Keszthelyen a tetten kapott kaposvári tolvaj – akár 10 évet is kaphat tettéért

Jól ráfaragott 2018 tavaszán egy gépkocsik fosztogatására szakosodott tolvaj: egy postás tetten érte, miközben a postakocsit fosztogatta Keszthelyen, erre a „szarka” rátámadt. Nem kellett volna: ha erőszakot alkalmaz a tetten ért tolvaj a zsákmány megtartása végett, akkor a lopásból rögtön rablás lesz (2-8 év), ha ezt egy postás sérelmére teszi, akkor a közfeladatot ellátó személy okán a büntetési tétel azonnal megugrik (5-10 év). Így, ha bűnösnek találják a tolvajt, akár egy évtizedre is a rácsok mögé küldheti a Balaton-parti város járásbírósága, nem beszélve a plusz „apróról”: hiszen egynéhány lopást is elkövetett, amiért szintén felelnie kell. Igen, tehát jól ráfaragott, de hát dolgozni kellene, és nem bűnözni… A részletekről dr. Jánky Judit főügyészségi ügyészt, a Zala Megyei Főügyészség helyettes-sajtószóvivőjét kérdeztem.

A 37 éves, többszörösen büntetett előéletű férfi alkalmi és részben ismeretlenül maradó társai által vezetett gépkocsi utasaként a Dunántúl megyéinek közútjain közlekedett, ahol az út mellett parkoló és a tulajdonosok vagy gépkocsivezetők által le nem zárt, rövid ideig őrizetlenül hagyott járművekből készpénzt tulajdonított el.

A vádlott 2018. április 25-én a rokona tulajdonát képező, Peugeot 206 XS típusú személygépkocsi utasaként indult el otthonából a Kaposvár-Keszthely-Gyenesdiás útvonalon Balatongyörök, majd Sümeg irányába, amikor Vonyarcvashegyen, az utcán lezáratlan állapotban parkoló SEAT Alhambra típusú személygépkocsi mellett megálltak. A terhelt a parkoló gépkocsi vezetőoldali ajtaját kinyitotta és az ajtó belső zsebéből eltulajdonította az F. Gy. sértett tulajdonát képező pénztárcát, a benne lévő 141.000,- Ft és 550,- EUR készpénzzel, valamint két darab bankkártyával. A férfi összesen 315.150,- Ft kárt okozott a sértettnek, ami nem térült meg.

2018. május 8-án, a reggeli órákban Keszthelyről szintén azzal a céllal indult el, hogy a közút mentén, vagy annak közelében parkoló, a tulajdonosok által rövid időre őrizetlenül és nyitott állapotban hagyott gépkocsikból értéket tulajdonítson el. Gyenesdiáson a Kossuth utcában található DRV telephely közelében kiszállt a személygépkocsijából és lopási céllal, gyalogosan bement a telephely területére, ahol az ott lezáratlanul parkoló ISUZU típusú személygépkocsi utasterébe nyúlt és a középső könyöklő részben elhelyezett pénztárcából kivett 200.000,- Ft készpénzt, majd távozott a helyszínről. A J. I. sértettnek okozott, összesen 200.000,- Ft kár nem térült meg.

A vádlott 2018. május 10-én, a kaposvári otthonából elindulva egészen Gyenesdiásig utazott, ahol a Kossuth u. 27. szám előtt kiszállt a gépkocsiból és az ott parkoló, nyitott állapotban leállított FIAT típusú személygépkocsiból kivette az L.T. sértett tulajdonát képező hátizsákot. A hátizsák tartalma a következő volt: a sértett nevére kiállított személyi iratok, bankkártya, gyógyszerek, valamint egy 287.000,- Ft készpénzt tartalmazó fekete pénztárca. A sértettnek okozott, összesen 295.000,- Ft kár nem térült meg.

A vádlott  2018. május 15-én, 10 óra körüli időben Keszthelyen, az OBI Áruház mögötti elkerülő útszakaszon meglátta, hogy az út mellett, rakodás céljából leparkolva áll a Magyar Posta Zrt. tulajdonát képező, oldalán a posta hivatalos logójával ellátott tehergépkocsi, melynek vezetője nem tartózkodik a járműnél. A terhelt beszállt a tehergépkocsi vezető fülkéjébe, ahol a középső ülésen elhelyezett, G. T. postai alkalmazott, gépkocsivezető táskájában lévő pénztárcából kivett és a ruházatába rejtett 238.500,- Ft készpénzt, amely két – a gépkocsivezető által korábban kézbesített – küldemény ellenértéke volt és valójában a Magyar Posta Zrt. tulajdonát képezte.

Ekkor ért vissza a teherautóhoz a postai egyenruhát viselő járművezető, aki a tetten ért tolvajt kérdőre vonta, majd ruházatánál fogva a járműből kihúzta. Ekkor a terhelt a nála lévő és a zsebében elrejtett pénz megtartása érdekében a sértettet többször megrúgta, vele dulakodni kezdett és menekülni próbált a helyszínről, miközben a postás a terhelt ruházatába kapaszkodva kísérelte meg őt visszatartani. Segélykiáltására két férfi figyelt fel, akik odaszaladtak, és segítették a terheltet visszatartani a rendőrség kiérkezéséig. A rablóvá vált tolvaj azonban kiszabadult a fogásból és futásnak eredt, miközben az ellopott papírpénzt a zsebéből kiszórta. A kiérkező rendőrjárőrök végül a terheltet utolérték és elfogták, így az okozott kár nagyrészt megtérült.

A közfeladatot ellátó személynek minősülő postai kézbesítő a könyökén és a térdén hámsérüléssel járó, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mindezekért a többszörös visszaeső vádlottal szemben a Keszthelyi Járási Ügyészség többrendbeli lopás bűntette és közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat.

Papp Attila