Startup ötletversenyt nyert két PEN-es diák

Május elején rendezték Veszprémben azt a startup ötletversenyt, melyet két PEN-es hallgató nyert meg. Az elsőéves mérnökinformatika szakos fiatalok egy olyan internetes szolgáltatást dolgoztak ki, amelynek célja a számítógépek, telefonok vagy tabletek számítási teljesítményének bérbeadása. – Ez azt jelenti, hogy egyes személyeknek az eszközén van egy csomó kihasználatlan üresjárati teljesítmény, és ők ezt bérbe tudják adni az ötletünkkel. Ezt mások pedig ki tudják bérelni. A szolgáltatás összesíteni fogja az összes kicsi teljesítményt és egy nagy virtuális gépként kezelhetővé fogja tenni. Ez rendkívül hasznos – mondta Aradi Róbert, a PEN hallgatója.

A szolgáltatás számos területen, egyebek mellett matematikai, fizikai vagy  csillagászati kutatásokban is felhasználható, hiszen ezek rendkívül magas számítási kapacitást igényelnek. – Egy nagyon fontos felhasználási terület még a számítógépes tanulás. Illetve még azért is előnyös ez a rendszer, mert a decentralizált rendszerben sokkal biztonságosabb lesz az adatoknak a tárolása - fogalmazott Szrapkó Bence, a PEN hallgatója.


Aradi Róbert és Szrapkó Bence elképzelését a legjobb öt csapat közül választotta ki a szakmai zsűri

A versenyt hosszas felkészülés előzte meg, hiszen a hallgatóknak nemcsak írásban, hanem személyesen, szóban is el kellett mondaniuk a szakmai zsűrinek, hogy az üzleti világban miért az ő ötletük állná meg legjobban a helyét. – Minden kérdésre, hál’ Istennek, ez a csapat megfelelő válaszokat tudott adni, tehát meg tudták védeni az álláspontjukat, és szerintem emiatt érték el a sikereket. Egyik oldalról az ötlet is jó, másik oldalról viszont a különböző keresztkérdéseknek is meg tudtak felelni, és olyan válaszokat tudtak adni, amelyek adott esetben egy szakmai, befektetői zsűrit is meggyőztek volna, hogy pénzt adjon erre az ötletre – nyilatkozta Dr. Jaskó Szilárd egyetemi docens, tanszékvezető. A verseny döntőjében az öt legjobb ötlet közül választották ki Aradi Róbert és Szrapkó Bence internetes szolgáltatását. A fiatalok jövőbeli tervei között szerepel nyertes pályázatuk megvalósítása. Felkészítőtanáruk, Dr. Jaskó Szilárd pedig reális esélyt lát arra, hogy Nagykanizsa következő nagy cége akár erre a szolgáltatásra is épüljön.