Szívrohamot kapott a vádlott, a bíró élesztette újra – Zala megyében ez bizony megtörténhet

Az ítéletet meghallva, szívrohamot kapott a vádlott – az eszméletét vesztett emberen a bíró segített, újraélesztette. A jövőben, Zala megyében ez bármikor megtörténhet, gondolok itt elsősorban arra, hogy a bíróság dolgozói nyújtanak majd azonnali segítséget a rosszul lett, bajban lévő embereknek, legyen az vádlott, tanú, vagy bármely ügyfél, aki peres ügyét érkezett intézni a bíróságra. Ugyanis elsősegély és újraélesztési oktatássorozatot indított a Zalaegerszegi Törvényszék. A képzés során – a tervek szerint 3 helyszínen – több, mint 80 dolgozó sajátíthatja el a mindennapi élet során is hasznos ismereteket. A részletekről dr. Bartalné dr. Mentes Juditot, a törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

2018 őszén tragikus hirtelenséggel hunyt el a Zalaegerszegi Járásbíróságbírája, dr. Kiglics Attila. Életét sajnos a gyors és szakszerű segítség ellenére sem sikerült megmenteni. Bár, egy ilyen tragédiára nem lehet felkészülni, mégis fontosnak érezzük, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy a váratlan helyzetekben csökkentsük a kockázati tényezőket – hívta fel a figyelmet dr. Bartalné dr. Mentes Judit. – Ennek érdekében a Zalaegerszegi Törvényszék munkahelyi elsősegély és újraélesztési oktatássorozatot indított a zalai bírósági dolgozók részére.

– A program első állomása 2019. május 14-én Zalaegerszeg volt. A zalai mentőtisztek többek között a vérzések, az áramütés, a törések, az égési sérülések, a félrenyelés és a rosszullétek különféle esetei kapcsán tartottak elméleti oktatást, majd gyakorlatban mutatták be az újraélesztést, illetve a félautomata defibrillátor használatát is – részletezte a sajtószóvivő. – Az oktatás nemcsak a munkahelyen, hanem a mindennapi élet során is hasznos ismerteket adott, s kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis a törvényszék félautomata defibrillátorok beszerzését tervezi a jövőben. A képzés Keszthelyen és Nagykanizsán folytatódik, illetve még egy újabb megyeszékhelyi tanfolyam lesz szeptemberben – mondta végül dr. Bartalné dr. Mentes Judit.

Papp Attila