Szórakoztató szövegek és változatos témák az angolérettségin

Szórakoztató szövegekkel és változatos témakörökkel találkoztak az angolosok az érettségin. Középszinten több mint 53 ezren, emelt szinten pedig csaknem 12 ezren vizsgáztak ma országszerte. Közben az Oktatási Hivatal közleményt adott ki arról: nem kell újra megírni a történelemérettségit az esszétémák kiszivárogtatása miatt.

Izgatottan és már kissé kimerülten várták az eligazítást az érettségi negyedik reggelén a zsigmondys diákok. „Angol nyelvből fognak középszintű érettségi vizsgát tenni”, köszöntötte őket Laukó Emőke igazgató. „Szeretném, ha most is mosolyognának, mert most kevésbé látok felszabadult mosolyokat...”, tette hozzá.

Az angol itt is jóval népszerűbb, mint a német: a 115 érettségiző közül 66-an adtak tudásukról számot ma, és akadt olyan is, aki előrehozott vizsgára jelentkezett. A diákok semmit sem bíztak a véletlenre: a 180 perces számonkérésre gyümölccsel, csokival és szőlőcukorral érkeztek. Azonban a szövegértési és nyelvhelyességi feladatok megoldásához, valamint a fogalmazás elkészítéséhez ennél több kellett. A tanév kezdete óta a korábban előfordult feladatokat és témaköröket ismételték az osztályok. A tanárok céltudatosan és koncentráltan készítették fel tanítványaikat a vizsgára.


Matúrázók. A vizsgafeladatokkal a diákok többsége elégedett volt

– Az utolsó osztályfőnöki órán stresszoldó technikákat vettünk át, hogy képesek legyenek maguk is oldani a feszültséget. Mindent átnéztünk, mindent megtanultak, viszont az is igaz, hogy ez már a negyedik nap – mutatott rá Czuk Rita angol nyelv és irodalom szakos pedagógus.

 A fiatalok különböző tanulási praktikákat is bevetettek.

– Minden napra beosztottam olyan gyakori szavakat, amik előfordulhatnak az érettségin, és azokat olvasgattam, illetve angol szövegeket hallgattam, hogy egy picit jobban ráálljon a fülem ezekre a dolgokra – árulta el Horváth Márk.


Telefont természetesen nem, szótárt pedig csak a szövegalkotásnál használhattak a matúrázók

A tantermeket összességében elégedetten hagyták el a zsigmondysok.

– A szövegértés nem sikerült olyan jól, a levelet meg tudtam írni, a hallás utániban pedig lesz egy-két hibapont, de amúgy nagyon jól sikerült – osztotta meg velünk Szabó Dominik.

Az angolt pénteken a német írásbeli követi, sokaknak azonban most pár nap pihenő jön, és a szakmai érettségivel folytatják a vizsgaidőszakot. Időközben az Oktatási Hivatal bejelentette: a diákoknak nem kell újraírniuk a történelemérettségit a kiszivárgott esszétémakörök miatt, ugyanakkor ismeretlen tettes ellen nyomozás indul. Az írásbeli vizsgák május 24-én zárulnak, a szóbeliket júniusban tartják.