Tegnap meghallgatta a bíróság a Reziben megfojtott lány szüleit, és egykori osztálytársait is

2019. május 6-ára tűzte az első tárgyalási napot a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa annak a férfinak az ügyében, aki 2007-ben megfojtotta unokahúgát, majd holttestét elásta a pincében. Tegnap a bíróság meghallgatta a megfojtott lány szüleit, és egykori osztálytársait is. A tárgyalás részleteiről megyénk törvényszékének sajtószóvivőjét, dr. Bartalné dr. Mentes Juditot kérdeztem.

A vád szerint a vádlott 2006. évet megelőzően szexuális viszonyt tartott fenn az akkor 16 éves unokahúgával. A férfi ebben az időben édesanyjával lakott egy zalai kistelepülésen, ahol a sértett alkalmanként meglátogatta. A vádlott az együttlétekért pénzt és cigarettát adott a lánynak.

2007. május 16-án reggel a sértett nem szállt fel arra a buszra, amellyel iskolába szokott járni, helyette a vádlottat látogatta meg, hogy pénzt kérjen tőle. Ez alkalommal vitatkoztak, majd a férfi egy zsinórt tekert a lány nyaka köré és megfojtotta. Miután a sértett délután nem ért haza, szülei keresni kezdték az ismerősöknél, rokonoknál. A keresésbe a vádlott is bekapcsolódott annak ellenére, hogy a lány holttestét napközben édesanyja házának pincéjében elásta.

A 2019. március 7-én megtartott előkészítő ülésen a férfi bírói kérdésre kijelentette, hogy beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Bár bevallotta bűnösségét, vallomástétele akadozott, az általa elmondottak nem egyeztek meg mindenben a vádiratban foglaltakkal. A férfi a bíróság előtt például az elkövetés idejeként egy nappal későbbi időpontot határozott meg, valamint elmondása szerint a sértettel csak a gyilkosság napján létesített szexuális kapcsolatot, azt megelőzően nem. Nyilatkozatát a bíróság aggályosnak tartotta, úgy ítélte, nem alkalmas arra, hogy az előkészítő ülésen döntést lehessen hozni az ügyben, így azt tárgyalásra utalta.

A bíróság2019. május 6-án a vádlott további kihallgatásával kezdte meg a bizonyítási eljárást. A férfi vallomásában kifejtette, hogy a lány 2007. május 16-án reggel valóban meglátogatta, pénzt kért tőle, de nem kapott, így pár perc után távozott a házból. A sértett aznap este ismét megjelent nála, hogy még több pénzt kérjen, ekkor szólalkoztak össze. A vádlott győzködte a lányt, hogy menjen haza a szüleihez, ő azonban inkább öngyilkossággal fenyegetőzött, s tovább becsmérelte a férfit, aki erre elvesztette a fejét, s a lányt megfojtotta. Eszközként azt a zsinórt használta, amely az elhunyt nadrágjából származott. A vádlott korábbi vallomásaival ellentétben most a bíróság előtt tagadta, hogy valaha is létesített szexuális kapcsolatot a sértettel, állítása szerint húgaként szerette őt, nőként sohasem tekintett rá.

Az eljárás a sértett szüleinek, s volt osztálytársának meghallgatásával folytatódott. A bíróság az általuk elmondottakból megpróbálta rekonstruálni a lány és szüleinek kapcsolatát, majd a tárgyalás az igazságügyi szakértők véleményének ismertetésével zárult. Ezek nem zárták ki, hogy a holttest nyaki csigolyái között talált anyagmaradvány a fojtogatáshoz használt zsinórból származik.

A következő tárgyalásra még nem jelölt ki új határnapot a bíróság.

Papp Attila