Teltházas koncert a Nemzetközi Jazz Napon

2019. máj. 1.

Április 30-án a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóban rendezték meg a 6. Nemzetközi Jazz Napot. Ezzel a rendezvénnyel városunk ismét csatlakozott a 190 országot érintő globális rendezvénysorozathoz. Az UNESCO védnöksége alatt futó jazz programokon világszerte ingyenes koncertek, előadások, filmvetítések, konferenciák és mesterkurzusok várták a műfaj iránt érdeklődőket. A helyi program Goór Gábor fotográfus kiállításával kezdődött, majd a hazai etno-jazz egyik legkiválóbb képviselője a Borbély-Dresch Quartet koncertjére került sor.

Goór Gábor jaZZanatok#2 című kiállítását a Borbély-Dresch szaxofonos duó rögtönzött játéka vezette fel. Ezután Halmos Ildikó intézményvezető köszöntötte az érdeklődőket, majd Halász Gyula jazz-kutató, a Magyar Jazz Szövetség tagja nyitotta meg a fotókiállítást. Amint az elhangzott, Goór Gábor gyermekkora óta fotózik. Egykori hobbija szenvedélyévé vált, s ezért folyamatosan képezte magát a fotózás elméleti és gyakorlati területén. Jelenleg hivatásos sajtófotósként is dolgozik. A Kanizsai Kulturális Központ rendezvényfotósa. Fotói, írásai jelennek meg a fidelio.hu és a jazzma.hu internetes portálokon. A világsztárok közül Jamie Cullum-mal és Gregory Porter-rel is készített interjút. A róluk készült képek kiemelt helyen lettek elhelyezve a paravánokon. A fiatal fotós Nagykanizsán kívül Budapesten, Veszprémben, Debrecenben és több városban is dolgozik zenei rendezvényeken. A tíz évvel ezelőtti jaZZanatok című fotókiállítását folytatva ismét hazai és világhírű jazz zenészek portréit állította ki. A kiállítás címe is árulkodó, hiszen a jazz és a pillanatok szavak összeolvadását mutatja. Ez az a közös pont, ami a fotózásban és a pillanat megragadásában tetten érhető.

A kiállítást követően a Borbély Dresch Quartet koncertje előtt a szervezők részéről Halász Gyula köszöntötte a közönséget. A Magyar Jazz Szövetség tagja ismertette a Nemzetközi Jazz Nap kialakulásának előzményét, annak küldetését, s egyben dr. Beke Árpád üdvözletét is tolmácsolta. 

A hamarosan 80. születésnapját ünneplő jazz-doki ma is aktívan praktizál. Amint azt a jazz-kutató kiemelte, Beke Árpádnak elévülhetetlen érdemei vannak a nagykanizsai jazz-élet beindításában, és működtetésében. Nélküle nem biztos, hogy Nagykanizsa a nemzetközi jazz fesztiválok egyik kiemelt helyszíne lett volna. Jól jellemzi akkori tevékenységét, hogy hangfelvételei meghaladták a 6000 darabot, és annak idején a Magyar Rádiónak is gyakran kölcsönadott lemezgyűjteményéből. A koncert előtt még Gajáry Csaba vehetett át ajándékot Halász Gyulától, aki ezzel köszönte meg operatőri feladatokat önzetlenül ellátó jazzbarát munkáját.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően megtelt a Honvéd Kaszinó tükörterme, ahová folyamatosan érkeztek az újabb vendégek, ezért a pótszékekre is szükség volt. A megnyitón elhangzott az is, hogy Borbély Mihály oktatói munkája elismeréseként nemrég vette át a Gonda János-díjat. Dresch Mihály pedig bekerült a Fidelio Kult50-es listájába, azok közé, akik a szavazók szerint, ma leginkább képviselik a magyar kultúrát. A két előadót nemcsak az azonos hangszer, hanem a jazz és a népzene markáns képviselete is összeköti. Mindketten saját jazz együttesük mellett számtalan formációban játszanak, beleértve ebbe a népzenei együtteseket is.

Műsorukat a 2018-ban megjelent Körbe-Körbe és a Te+Te CD anyagaiból válogatták össze, de új szerzemények is elhangzottak. Ez utóbbiak közül a C-Moll ballada, a Magyrózdi, a Neoprim Dresch Mihály kompozícióiként kerültek a repertoárba. A quartet által játszott számok másik zeneszerzője Borbély Mihály volt. A koncertről videofelvétel is készült és az est folyamán élő közvetítés is volt az interneten a kanizsai koncertről. Az együttes tagjai Borbély Mihály (szaxofonok, basszusklarinét), Dresch Mihály (szaxofonok, fuhun), Horváth Balázs bőgő és G. Szabó Hunor dob.

A fantasztikus hangulatú koncert végén a zenekar tagjai Nagykanizsa Város ajándékát vették át. A szervezők megköszönték a zenekarnak a koncertet, a közönségnek a részvételt és a tapsokat, valamint a szponzoroknak a támogatást. Folytatás 2020-ban.

Halász Gyula