Történelemmel folytatták

facebook megosztás

Szent István uralkodása és Trianon hatásai is főszerepet kaptak az idei történelemérettségin. Az írásbeli feladatsor első, rövid válaszokat igénylő részében – egyebek mellett - az ókori Athénnal és a törökellenes küzdelmekkel kapcsolatos kérdéseket kaptak az érettségizők. A diákoknak összesen három órájuk volt a vizsga teljesítésére.

Az utolsó perceket is kihasználták a Piarista-gimnázium diákjai a mai történelemérettségin. A diákok szerint a vizsga első fele – amelyben leginkább feleletválasztós kérdések szerepelnek – nem volt nehéz. – Szerintem viszonylag könnyű volt. Nekem ezek menni szoktak, ezeket szeretem. Én ettől a résztől 90 százalékot várok - említette Kaufmann Máté, a Piarista-gimnázium diákja.


A diákoknak három órájuk volt a vizsga teljesítésére

Az esszéírásnál a középkori uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és Trianon hatásairól szóló témák közül választhattak a diákok. – Én a sztálini propagandát választottam és Szent István egyházszervező tevékenységét. Úgy gondoltam, hogy a másik két esszépárosítás nekem nehezebb lett volna, szóval ezért választottam ezeket. Rögtön az esszékkel kezdtem, ezt néztem meg először a feladatsorban, és vázlatot is készítettem hozzájuk. Úgy gondolom, jól sikerült, mindent sikerült kifejtenem - összegzett Paulik Barnabás, a Piarista-gimnázium tanulója. 

A feladatok teljesítése után már a szóbeliről kérdezték történelemtanárukat a végzős gimnazisták. Dósai Attila elmondta, az írásbelit megelőző utolsó órán is megpróbálta újabb jó tanácsokkal ellátni az érettségizőket. – Most az érettségi előtt a végzős osztályokban különbözőképpen adtam a jó tanácsokat. Mondtam, hogy ez azoknak szól, akik a minimumot szeretnék teljesíteni, a másik jó tanácsok csoportja pedig azoknak szólt, akiknek nagyon nem volt mindegy, hogy hány pontot szereznek - fogalmazott a pedagógus.

Az érettségizők a történelem feladatsor kitöltéséhez segédeszközként kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó atlaszt használhattak. A vizsgasorozat holnap az angol nyelvvel folytatódik.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.